Etusivu> Kirjastolehti > Kauko Röyhkä – Juha Metso: Ville Haapasalo ”Et kuitenkaan usko…” Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä

Kauko Röyhkä – Juha Metso: Ville Haapasalo ”Et kuitenkaan usko…” Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä

Venäjällä näyttelijänuransa luonut Ville Haapasalo on Suomessa aikamoinen kummajainen. Moni hänen uraansa seurannut on varmasti kysynyt mielessään: a) miksi kieltä osaamaton nuori mies aikoinaan lähti Neuvostoliittoon opiskelemaan teatteria ja b) miten ihmeessä hän selvisi siellä hengissä ja vieläpä menestyi niin hyvin kuin menestyi? Kauko Röyhkän kirjoittama ja Juha Metson valokuvin kuvittama kirja tarjoaa viimein näihin kysymyksiin kattavan vastauksen.

Venäjällä näyttelijänuransa luonut Ville Haapasalo on Suomessa aikamoinen kummajainen. Moni hänen uraansa seurannut on varmasti kysynyt mielessään: a) miksi kieltä osaamaton nuori mies aikoinaan lähti Neuvostoliittoon opiskelemaan teatteria ja b) miten ihmeessä hän selvisi siellä hengissä ja vieläpä menestyi niin hyvin kuin menestyi?

Kauko Röyhkän kirjoittama ja Juha Metson valokuvin kuvittama kirja tarjoaa viimein näihin kysymyksiin kattavan vastauksen. Villen teatterikouluvuosiin ja ensimmäiseen läpimurtoelokuvaan keskittyvä teos kertoo paitsi näyttelijän eriskummallisesta elämästä niin myös tarjoaa ainutlaatuisen kuvauksen viimeisiään vetelevästä Neuvostoliitosta ja sen hajoamisesta seuranneesta sekasorrosta, josta nousee uusi uljas Venäjä.

”Et kuitenkaan usko…” on osuva nimi kirjalle. Kyllähän kummallisia asioita voi sattua kelle vaan, mutta että jonkun elämä olisi yhtä erikoisten sattumusten ketjua, sitä on välillä vaikea uskoa. Kirjaa lukiessa tuntuu, että Villen varhaisvuodet Venäjällä ovat olleet yhtä ryöstetyksi ja hakatuksi tulemista ja erinäisiä tapaamisia mafiapomojen ja miliisien kanssa. Raha on ollut tiukilla, mutta alkoholin virta loputon.

Haastattelumuotoon tehdyssä kirjassa Villen kertomuksia rytmittävät Kauko Röyhkän kysymykset ja kommentit. Tekstin rinnalla kulkevat Juha Metson huumoria ja arkirealismia tihkuvat kuvat Venäjältä. Välillä Röyhkän näkyvä rooli kirjassa häiritsee, mutta toisaalta tuskin moni muu olisi saanut tehtyä Ville Haapasalosta yhtä rehellistä ja hienostelematonta kuvausta kuin juuri Röyhkä. Uskomattomat jutut yhdistettynä Metson upeisiin kuviin tekevät kirjasta kerrassaan vastustamattoman.