Etusivu> Kirjastolehti > Internetin toisinajattelija

Internetin toisinajattelija

Vapaiden ohjelmistojen puolestapuhuja ja kehittäjä Richard Stallman ei jätä itsestään jälkiä verkkoon. Hän käyttää käteistä eikä omista kännykkää.

Internetguru Richard Stallman istahtaa väsyneenä kahden tunnin luentonsa jälkeen sohvalle Aalto-yliopiston kahvilassa. Olen saanut viisi minuuttia haastatteluaikaa ja lupaan, että minulla on vain yksi kysymys: miten yksityisyyden suoja on mahdollista säilyttää verkossa tulevaisuudessa?

 

Visioita ja vaikutusvaltaa

Stallman on tullut tunnetuksi 1990-luvulta asti vapaiden ohjelmistojen puolestapuhujana ja kehittäjänä. Ohjelmakehityksen ohessa hän on panostanut poliittiseen toimintaan tekijänoikeuksien ja ohjelmistopatenttien kriitikkona sekä kansalaisten oikeuksien puolustamiseen verkossa.

 Vaikka monet hänen näkemyksistään ovat kiisteltyjä, hänen työnsä on saanut tunnustusta. Viime kesänä Stallman sai pitkäaikaisesta työstään kunnianosoituksena nimityksen The Internet Hall of Fame -listalle. Olipa hänen kanssaan samaa mieltä tai ei, hänen tavassaan toimia yhdistyy harvinaisella tavalla visio, vaikutusvalta ja toimintamallit.

 

Avoin ohjelmakoodi vapauttaa

Avoin ohjelmakoodi on käyttäjien vapauden perusta verkossa, uskoo Stallman. ”Kun käyttäjät voivat kontrolloida koodin sisältöä, heillä on myös valta vaikuttaa omaan tilaansa verkossa. Kun koodi on avointa, verkkoon on vaikeampi rakentaa laajamittaista valvontaa niin, ettei se tule ilmi”, Stallman sanoo.

”Yksityisyyden tilaan vaikuttavat yhteiskunnan toimintamallit ja se, missä määrin käyttäjä voi vaikuttaa niiden toimintaan.”

 Mitkä ovat muut yksityisyyden suojaan vaikuttavat teknologiset ratkaisut, joihin tulevaisuudessa voitaisiin luottaa? ”Keskitetyt tietokannat ja keskittäminen verkossa on tullut ongelmaksi. On palattava verkon hajauttamiseen.”

USA:n tietovuodoista on tullut käsitys, että lähes kaikki data on alttiina valvonnalle?

”Kyllä näin on periaatteessa. Käytännössä kuitenkin vahvalla salauksella on edelleen painoarvoa. Edes NSA ei pysty purkamaan vahvaa salausta”, Stallman vastaa.

 

Tekijänoikeusjärjestelmä uusiksi

 Stallman on tunnettu myös tekijänoikeuksiin liittyvistä radikaaleista ehdotuksistaan. Luennolla hän purkaa käsitystään tekijänoikeusjärjestelmään liittyvistä vinoutumista.

”Tekijänoikeusjärjestelmä ei toimi aidosti tekijöiden eduksi, vaan välissä olevien yritysten hyväksi. Tekijöiden osuus tuotosta voi olla 10 % tai vähemmän.”
”Samalla järjestelmä on epäoikeudenmukainen vähemmän tunnettuja artisteja kohtaan. Tähdet saavat valtaosan tuloista, kun taas vähemmän tunnetut tai uudet tekijät saavat hyvin vähän tuottoja. Hän pitää huolestuttavana myös e-kirjojen toimintamallia – julkaisujen omistusoikeuden muuttumista rajalliseksi käyttöoikeudeksi.”

Stallmanilla on useita ehdotuksia järjestelmän muuttamiseksi verkkoaikaan paremmin soveltuvaksi. ”Suoja-aikoja tulisi lyhentää 10 vuoteen julkaisemisesta alkaen ja DRM –suojaus (Digital Rights Management eli digitaalisten käyttöoikeuksien hallinta) tulisi kieltää”, esittää Stallman.

”Julkaisujen tulisi olla lähtökohtaisesti vapaita, mutta niistä voitaisiin maksaa vapaaehtoinen maksu. Se johtaisi myös reilumpaan tulonjakoon vähemmän tunnettujen ja uusien tulokkaiden välillä.”

 

Kansalaisaktivismilla on merkitystä

Stallman puheissa toistuvat kansalaisoikeudet ja kansalaisten vaikuttamisen merkitys. Hän on optimistinen sen suhteen, että valvonnan rajoittamiseksi verkossa voidaan edelleen tehdä jotain.

 Mitä on tehtävissä, kun Suomessa kansalaisaktivismia on verrattain vähän?

”Jos aktivismia on vähän, silloin sinun täytyy aloittaa se.”

”Ei ole muita vaihtoehtoja kuin toimia, jos halutaan, että kansalaisten oikeudet säilyvät. Meillä USA:ssa on tässä suhteessa hyvä tilanne ja paljon kansalaisten oikeuksia puolustavia aktivisteja.”

 Onko aktivismilla todella mahdollisuuksia?

”Kansalaisten oikeuksien säilyminen verkossa on meistä kiinni”, väittää Stallman.

”Se on kiinni sinusta, siitä pitää taistella. Verkon kehityksessä tapahtuu se, minkä annamme tapahtua.”

 

Internetin toisinajattelija

Stallman ei ole näkemyksineen vain idealisti, vaan myös hyvin johdonmukainen omissa toimissaan verkossa ja yksityisyytensä suojaamisessa. Hän käyttää verkkoa aina anonyymisti.

”En myöskään käytä verkkoa jatkuvasti samalta koneelta tai omalta koneeltani. Näin verkossa liikkumistani ei voida systemaattisesti seurata.”

Elämäntavalliset valinnat eivät jää tähän: ”Minulla ei ole kännykkää. Käytän käteistä ja hoidan pankkiasiani pankissa. Näin suojaan yksityisyyttäni, kun toimin verkossa”, Stallman sanoo.