Etusivu> Kirjastolehti > Ehdokkaat arvostavat kirjastoa, mutta lainaavat vain vähän

Ehdokkaat arvostavat kirjastoa, mutta lainaavat vain vähän

Presidenttiehdokkaat arvostavat kilvan yleistä kirjastoa, mutta eivät käy siellä lainaamassa kirjoja – paitsi lasten kanssa.

Kysyimme kahdeksalta presidentinvaalien kärkiehdokkaalta heidän suhteestaan kirjastoon.

Kyselyssä olivat mukana Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Olli Rehn, Alexander Stubb ja Jutta Urpilainen. Kysymykset olivat: ”Milloin kävit viimeksi kirjastossa”, ”miten käytit tuolloin kirjastoa” ja ”mikä on kirjaston merkitys sinulle”.

Ehdokkaat eivät vakuuttaneet kirjaston käytöllään. Vain kaksi ehdokasta, Mika Aaltola ja Li Andersson, olivat käyneet yleisessä kirjastossa äskettäin vapaa-ajalla. He myös sanoivat käyvänsä kirjastossa säännöllisesti.

Mika Aaltola kertoi käyvänsä perheensä kanssa Oodissa jopa viikoittain, koska siellä on toimintaa lapsille.

”Käyn yksin usein lähikirjastossani Rikhardinkadulla katsomassa uutta kirjallisuutta ja lukemassa. Kirjastossa on lukurauha, mutta myös trafiikkia, joten ei ole tylsää.”

Li Andersson kertoi puolestaan käyvänsä lapsensa kanssa lähikirjastossaan Roihuvuoressa, mutta myös työskentelevänsä usein Turun pääkirjastossa. Pienet lapset selittivät ahkeraa kirjastonkäyttöä.

Alexander Stubb kertoi vierailleensa usein kirjastossa silloin, kun perheen lapset olivat pieniä.

EU:n komissaarina työskentelevä Jutta Urpilainen kertoi käyneensä syksyllä lasten kanssa Suomen Merimieskirkon kirjastossa Brysselissä lainaamassa lastenkirjoja.

”Edellinen kaupunginkirjastossa käyntini Suomessa on varmaankin kesälomalta Kokkolassa.”

Jussi Halla-aho puolestaan tunnusti, ettei hänellä ole tätä nykyä edes kirjastokorttia, eikä hän ole käynyt kirjastossa muutamaan vuoteen. Tosin hän totesi:

”Vierailla paikkakunnilla käytän usein paikallisen kirjaston tiloja työskentelyyn.”

Limonadin tekemistä

Helsingin pääkirjasto Oodi vetoaa presidenttiehdokkaisiin. Sari Essayahin viimeisin kirjastokäynti oli siellä viime keväänä.

”Minua haastateltiin tuolloin mieluisista harrastuksista ja koska pidän lukemisesta, valitsin kuvauspaikaksi Oodin.”

Alexander Stubb oli puolestaan esitellyt Oodia edellisellä viikolla ulkomaisille vierailleen. Oodi näyttää sopivan monenlaiseen tapahtumaan. Olli Rehn oli valmistanut siellä pari päivää ennen haastattelua limonadia Nuorten ääni ry -nimisen opiskelijaryhmän kanssa ja myynyt sitä Oodin edessä.

Pekka Haavisto kertoi lyhytsanaisesti vierailevansa keskustakirjastossa viikoittain.

Presidenttiehdokkaat olivat käyttäneet Eduskunnan kirjastoa ahkerasti. Sari Essayah oli käynyt lukemassa siellä edellisellä viikolla lehtiartikkelin. Eduskunnan kirjastosta olivat peräisin myös kahden ehdokkaan viimeisimmät kirjalainat. Li Andersson oli lainannut Henrik Meinanderin teoksen ”Republiken Finland igår och idag” ja Pekka Haavisto puolestaan Juha Kuisman ja Alpo Rusin teoksen ”Avaus äärikeskustaan”.

Olli Rehnille Eduskunnan kirjasto oli korvaamaton apu, kun hän teki väitöskirjaansa 1990-luvulla. Hän kertoi käyttävänsä paljon myös Suomen Pankin kirjastoa. Rehnin viimeisin laina oli etälainattu tieteellinen artikkeli Kuuban ohjuskriisistä. Alexander Stubb sanoi puolestaan käyvänsä usein yliopistojen kirjastoissa lainaamassa akateemiseen työhönsä liittyviä teoksia.

Sivistyksen tukipilari

Suurin osa ehdokkaista vakuutti arvostavansa yleistä kirjastoa. Niissä oli vietetty aikaa jo lapsuudessa. Sari Essayahille kirjasto oli lapsena ja nuorena yksi hänen lempipaikoistaan.

”Äitini lainasi minulle paljon kirjoja jo silloin, kun olin alle kouluikäinen. Kun opin lukemaan, sain oman kirjastokortin. Tykkäsin kuunnella kuulokkeilla äänikirjoja, ja lainasin lähes joka viikko lukemista. Voisi sanoa, että olin jo lapsena kirjaston aktiivinen vakiasiakas.”

Li Andersson puolestaan hehkutti kirjastojen valtavaa merkitystä elämässään.

”Olen kasvanut kirjastoissa ja luen paljon”.

Myös Olli Rehn sanoi käyttäneensä kirjastoa lapsesta asti; ensin Mikkelissä ja sitten Helsingissä, samoin opiskellessaan Oxfordissa.

Mika Aaltola yltyi jopa kaunopuheiseksi kehuessaan kirjaston hyvää atmosfääriä.

”Kirjastot ovat usein myös kauniita, kuin tiedon ja kirjallisuuden katedraaleja.”

Kirjaston merkitys tasa-arvoisena tiedontarjoajana noteerattiin selkeästi. Olli Rehnille ja Jutta Urpilaiselle kirjasto on yksi suomalaisen sivistyksen tukipilareista. Li Anderssonin mukaan ne tarjoavat niin tietoa kuin viihdettä kaikille ihmisille taustasta riippumatta. Pekka Haaviston mielestä kirjastot demokratisoivat tietoa ja kulttuuria tuomalla ne kaikkien ulottuville.

”On hienoa, että kirjastojen palvelut ovat maksuttomasti kaikkien saatavilla. Ja nykyajan kirjastoissa palvelujen kirjo on entistä laajempi.”

Alexander Stubbille kirjasto on suomalainen menestystarina ja hieno kulttuuripalvelu.

”Olen iloinen, että kirjastossa käynti on suosittua kaikissa ikäryhmissä.”

Kirjat ostetaan, ei lainata

Jutta Urpilainen arvostaa sitä, että lapset ja nuoret voivat kirjojen lukemisen ja lainaamisen lisäksi viettää kirjastossa aikaa.

”Alaikäisille on vähän julkisia tiloja, joissa saa oleskella vapaasti. Kirjastot ovat ihmisille yleisestikin tärkeitä kohtaamis- ja ajanviettopaikkoja. Ne tarjoavat mahdollisuuden tutustua kirjallisuuteen monipuolisesti varallisuudesta tai ihmisen taustasta riippumatta”

Kirjojen lainaaminen yleisestä kirjastosta vaikutti olevan kauttaaltaan vähäistä. Alexander Stubb mainitsi mieluummin ostavansa kirjoja, jotta voi tehdä niihin merkintöjä ja palata niihin uudelleen. Myös Mika Aaltolalle kirjakaupat olivat tärkeitä. Hän ei käyttänyt kirjastoa lainaamiseen, kuten ei myöskään Jussi Halla-aho.

 

Ehdokkaiden vastaukset:

 

Mika Aaltola

 

Milloin kävit viimeksi kirjastossa?

Kävin Oodissa viimeksi eilen.

 

Miten käytit tuolloin kirjastoa?

Minua haastateltiin Oodissa ja pelasin myös jonkin aikaa shakkia. Vierailen kirjastossa yleensä viikoittain katsomassa uutta kirjallisuutta ja lukemassa. Siellä on lukurauha mutta myös trafiikkia, joten ei ole tylsää. Edellinen kirja, jota luin Oodissa oli Juhani Ahon Juha. Halusin palautella mieleen sen juonta ja sisältöä. Käytän siis kirjastoa yleensä lukemiseen, en lainaamiseen.

 

Mikä on kirjaston merkitys sinulle?

Kirjastossa on hyvä atmosfääri. Ne ovat usein myös kauniita, kuin tiedon ja kirjallisuuden katedraaleja. Ihmiset viihtyvät niissä. Omien lasten myötä olen huomannut, että Oodi on hyvä kirjasto lapsille. Heille on siellä oma tila ja toimintaa. Käymmekin siellä kerran viikossa koko perheen voimin. Rikhardinkadun kirjasto on lähikirjastomme, jossa käyn enemmän omin päin.

 

Li Andersson

 

Milloin kävit viimeksi kirjastossa?

Kävin viimeksi lähikirjastossani Roihuvuoren kirjastossa.

 

Miten käytit tuolloin kirjastoa?

En lainannut mitään. Viimeisin lainaamani kirja onkin Henrik Meinanderin ”Republiken Finland igår och idag” ja sen lainasin eduskunnan kirjastosta. Vierailen usein kirjastossa lapseni kanssa ja luemme siellä kirjoja. Käytän myös usein erityisesti Turun pääkirjastoa työskentelypaikkana.

 

Mikä on kirjaston merkitys sinulle?

Kirjastoilla on ollut valtava merkitys elämässäni. Olen kasvanut kirjastoissa ja luen paljon. Arvostan kirjastoja, koska ne tarjoavat niin tietoa kuin myös viihdettä kaikille ihmisille taustasta riippumatta.

 

Sari Essayah

 

Milloin kävit viimeksi kirjastossa?

Vierailin viime keväänä Helsingin Oodissa.

 

Miten käytit tuolloin kirjastoa?

Minua haastateltiin silloin mieluisista harrastuksista ja koska pidän lukemisesta, valitsin sen kuvauspaikaksi. Alkusyksystä kävin Eduskunnan kirjastossa lukemassa erään lehtiartikkelin.

 

Mikä on kirjaston merkitys sinulle?

Lapsena ja nuorena kirjasto oli lempipaikkojani. Äitini lainasi minulle paljon kirjoja jo silloin, kun olin alle kouluikäinen. Kun opin lukemaan, sain oman kirjastokortin. Tykkäsin kuunnella kuulokkeilla äänikirjoja, ja lainasin lähes joka viikko lukemista. Voisi sanoa, että olin jo lapsena kirjaston aktiivinen vakiasiakas.

 

Pekka Haavisto

 

Milloin kävit viimeksi kirjastossa?

Olen käynyt melkein viikoittain Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

 

Miten käytit tuolloin kirjastoa?

Tällä viikolla vierailin myös Eduskunnan kirjastossa, josta lainasin Juha Kuisman ja Alpo Rusin teoksen ”Avaus äärikeskustaan”.

 

Mikä on kirjaston merkitys sinulle?

Kirjastot demokratisoivat tietoa ja kulttuuria tuomalla ne kaikkien ulottuville. On hienoa, että kirjastojen palvelut ovat maksuttomasti kaikkien saatavilla. Ja nykyajan kirjastoissa palvelujen kirjo on entistä laajempi.

 

Jussi Halla-aho

 

Milloin kävit viimeksi kirjastossa?

En ole käynyt kirjastossa muutamaan vuoteen.

Minulla ei ole tätä nykyä kirjastokorttiakaan.

 

Mikä on kirjaston merkitys sinulle?

Vierailla paikkakunnilla käytän usein paikallisen kirjaston tiloja työskentelyyn.

 

Olli Rehn

 

Milloin kävit viimeksi kirjastossa?

Kävin pari päivää sitten Oodissa.

 

Miten käytit tuolloin kirjastoa?

Kokkasimme limonadia mainion opiskelijaryhmän kanssa. Perustimme yrityksen ”Oodilimo” ja myimme tuotettamme Oodin edustalla. Kauppoja tuli, vaikka lämmin kaakao olisi mennyt paremmin kaupaksi. Nuorten Ääni ry:n järjestämä pätkä näytetään tammikuussa MTV:n Huomenta Suomessa. Kirjasto venyy moneen!

 

Viimeksi olen lainannut kirjastosta etälainana tieteellisen artikkelin. Se taisi liittyä Kuuban ohjuskriisiin, joka on elinikäinen kiinnostuksen kohteeni. Olen käyttänyt paljon myös Suomen Pankin kirjastoa.

 

Mikä on kirjaston merkitys sinulle?

 

Olen käyttänyt kirjastoa pienestä pitäen, ensin Mikkelissä ja sitten Helsingissä, samoin opiskellessani Oxfordissa. Kirjasto on suomalaisen sivistyksen tukipilareita. Eduskunnan kirjasto oli puolestaan korvaamaton apu, kun tein 1990-luvulla väitöskirjaa pienten eurooppalaisten valtioiden talousstrategiasta kansainvälistyvässä taloudessa.

 

Alexander Stubb:

 

Milloin kävit viimeksi kirjastossa?

Kävin viimeksi Helsingin Oodissa.

 

Miten käytit tuolloin kirjastoa?

Esittelin sitä ulkomaalaisille vierailleni. Töiden puolesta käyn usein yliopistojen kirjastoissa ja lainaan akateemiseen työhön liittyviä teoksia. Olen kova lukemaan ja koska tykkään tehdä kirjoihin merkintöjä, ostan niitä usein. Siten voin myös palata kirjoihin uudelleen.

 

Mikä on kirjaston merkitys sinulle?

Kirjasto on suomalainen menestystarina ja hieno kulttuuripalvelu. Olen iloinen, että kirjastossa käynti on suosittua kaikissa ikäryhmissä. Kun lapset olivat pieniä, kävimme heidän kanssaan usein kirjastossa.

 

Jutta Urpilainen

 

Milloin kävit viimeksi kirjastossa?

Edellinen kaupunginkirjastossa käyntini on varmaankin kesälomalta Kokkolassa. Brysselin Merimieskirkon kirjastossa olemme käyneet syksylläkin. Useimmiten lainaamme sieltä lasten kirjoja.

 

Millä tavoin käytit tuolloin kirjastoa? 

Merimieskirkon kirjasto on tärkeä kohtaamispaikka Brysselin suomalaisille. Merimieskirkon kirjatorilla myydään poistomyynnissä olevia kirjoja, ja sieltä hankimme suomalaista kirjallisuutta laidasta laitaan.

 

Mikä on kirjaston merkitys sinulle henkilökohtaisesti? 

Minulle on tärkeää, että kirjasto on paikka, johon lapset ja nuoret voivat mennä viettämään aikaa, lukemaan ja lainaamaan kirjoja. Alaikäisille on vähän julkisia tiloja, joissa saa oleskella vapaasti. Kirjastot ovat ihmisille yleisestikin tärkeitä kohtaamis- ja ajanviettopaikkoja. Ne tarjoavat mahdollisuuden tutustua kirjallisuuteen monipuolisesti varallisuudesta tai ihmisen taustasta riippumatta. Suomalainen kirjastolaitos on sivistyksen kivijalka.

 

Edit 21.12. Jutussa olleita Pekka Haaviston kommentteja muokattu.