Etusivu> Kirjastolehti > Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat

Rotu ja rasismi. Maahanmuutto ja kotiinpaluu. Rakkaus. Näistä teemoista kertoo Chimamanda Ngozi Adiechien uusin kirja Kotiinpalaajat.

Rotu ja rasismi. Maahanmuutto ja kotiinpaluu. Rakkaus. Näistä teemoista kertoo Chimamanda Ngozi Adiechien uusin kirja Kotiinpalaajat. Adichie kirjoittaa aroista aiheista herkullisen suorasukaisesti ja ironisesti. Rodusta ja rasismista kirjoittaminen voisi helposti mennä sormien osoitteluksi tai katkeraksi valitukseksi, mutta Adichien kirja ei ole kumpaakaan. Se on elämänmakuinen tarina tämän päivän globaalista maailmasta ja sen pyörteisiin joutuvista ihmisistä.

Kirjan päähenkilöitä ovat Nigeriasta Yhdysvaltoihin opiskelemaan muuttava Ifemelu ja hänen Isoon-Britanniaan pimeitä töitä tekemään päätyvä nuoruuden rakkautensa Obinze. He uppoutuvat uusiin elämiinsä ja tekevät tahoillaan tarkkanäköisiä huomioita paitsi elinympäristöistään niin myös itsestään. Elämä vie heidät kauas toisistaan, mutta kirjan lopussa Ifemelu ja Obinze kohtaavat Nigeriassa ja saavat ottaa uudelleen selvää toisistaan ja muuttuneista maailmankuvistaan.

Nigerialaista Chimamanda Ngozi Adichieta on ylistetty Afrikan nykykirjallisuuden kärkinimeksi. Mielestäni Adichie ei ole ainoastaan erinomainen kirjoittaja Afrikan mittakaavassa, vaan hän on myös maailmanlaajuisesti yksi mielenkiintoisimmista tämänhetkisistä kirjailijoista. Hänen kirjansa eivät kerro vain Afrikasta vaan koko globaalista maailmasta ja niihin voi samaistua, vaikka ei olisi afrikkalainen.

Kotiinpalaajien antama maailmankuva on kaukana Suomessa käytyjen maahanmuutto- ja rasismikeskustelujen mustavalkoisuudesta. Jos olisin äidinkielen opettaja, luetuttaisin Adichien kirjan kaikilla nuorilla: se on taitavasti kirjoitettu ja viihdyttävä tarina, joka samalla sivistää ja avaa lukijalleen uudenlaisia maailmoja.