Etusivu> Kirjastolehti > Arnold Schwarzenegger, Peter Petre: Total Recall – Uskomaton elämäntarinani

Arnold Schwarzenegger, Peter Petre: Total Recall – Uskomaton elämäntarinani

Arnold Schwarzeneggerin itsetyytyväisyydessä hekumoiva omaelämäkerta on hienoa viihdettä, jos ei anna jatkuvan itsekehun häiritä.

Arnold Schwarzeneggerin itsetyytyväisyydessä hekumoiva omaelämäkerta on hienoa viihdettä, jos ei anna jatkuvan itsekehun häiritä.

Toisaalta miehellä lienee aihettakin tyytyväisyyteen. Nälänhätään syntyneestä itävaltalaisesta kun on tullut muun muassa viisi kertaa Mr. Universe ja seitsemän kertaa Mr. Olympia. Hän on voittanut Golden Globen uutena tulokkaana, ollut mukana noin neljässäkymmenessä elokuvassa ja muokannut itsestään yhden maailman tunnetuimmista toimintatähdistä. Siinä sivussa hän on ollut mukana lentokone- ja rakennusbisneksessä, ollut luomassa Hummeria ja toiminut kaksi kautta Kalifornian kuvernöörinä.

Nuori Arnold

Total Recall jakautuu kolmeen osaan. Kirjan ensimmäinen kolmannes käsittelee nuoren Arnoldin tietä kehonrakennuksen saloihin ja hänen kiihkeään haluunsa päästä muutamaan Amerikkaan. Hieman yllättäen suurelle maailmalle vielä tuntematon laji toimiikin porttina haaveiden ihmemaahan. Kukaan ei varmaan voi kiistää Schwarzeneggerin roolia kyseisen lajin tunnetuksi nostamisessa, mutta Total Recall osoittaa, millaista on, kun kehonrakennus muuttuu työksi.

Elokuvatähti

Keskimmäinen ja kenties mielenkiintoisin osa kertoo, kuinka lähes kielitaidoton ja rahaton nuori mies kiipesi päättäväisyytensä ansiosta valkokankaalle. On lähes lystikästä lukea, kuinka Scwarzenegger kuvailee rooleihin valmistautumista, työtä jonka hän tekee tullakseen yhdeksi roolihahmonsa kanssa. Rivikatsojalle kun Arnoldin roolityöt ovat esittäytyneet sangen samankaltaisina, syy toki saattaa olla tässä:

”Tunnemuistista ja roolihahmon omaksumisesta voidaan puhua vaikka kuinka paljon, mutta kukaan ei voi valmistella sinua tilanteeseen, jossa tuulikone puhaltaa lunta naamallesi ja olet jäätymässä korpuksi. Tai kun joku pitää mittanauhaa nenälläsi merkitäkseen tarkennuspisteen laukausta varten. Kuinka semmoisessa tilanteessa hoidetaan kaikki se tunnemuisti-sonta?”

 Elokuvissa Schwarzenegger ei ole tyytynyt ainoastaan näyttelijän rooliin, vaan hän on myös tuottanut elokuvia ja ollut tiiviisti mukana niiden kansainvälisessä markkinoinnissa. Teoksessa hän kuvailee työtään, muun muassa pohtimalla voiko roolihahmolla olla partaa, sillä Aasian maissa kasvojen karvoitusta ei katsota hyvällä.

Poliitikko

Kirja viimeinen kolmannes esittelee poliitikko-Arnoldin. Se erittelee hänen poliittisen näkemyksenä ja ajatuksensa ja kertoo, millaisella määrätietoisuudella noustaan kuvernööriksi lähes yhdessä yössä.  Total Recallin mielenkiintoiseen antiin kuuluukin sen seuraaminen, miten republikaaninen Schwarzenegger seikkailee demokraattisessa Kennedyjen suvussa.

 Nälänhädästä alkava kirja kiertää itsensä kerälle ja päättää itsensä napakasti ”Meidän kaikkien pitäisi pysyä nälkäisinä!”

Mitään suurta kirjallista taidetta Total Recall ei ole, mutta se on hauska läpileikkaus amerikkalaiseen viihdebisnekseen 80-90-luvuilla. Tirkistelyn haluisille se tarjoaa muutamia meheviä paljastuksia. Mutta ennen kaikkea Total Recall on viihdettä, johon voi suhtautua hyvin pitkälti samoin kuin miehen elokuviinkin – joko tosissaan tai sitten aivan kieli poskessa.