Etusivu> Kirjastolehti > Aminatta Forna: Muisto rakkaudesta

Aminatta Forna: Muisto rakkaudesta

Kirja kertoo elävästi mutta mässäilemättä Sierra Leonen sisällissodan aiheuttamista traumoista ja maan karusta arjesta.

Muisto rakkaudesta ei ole mikään nopealukuinen teos. Tarina alkaa hahmottua hitaasti ja puhkeaa kukkaansa vasta aivan kirjan loppumetreillä. Kirjan henkilöhahmojen kohtalot kietoutuvat toisiinsa tapahtumien edetessä ja luovat kirjaan uudenlaista jännitettä. Loppuratkaisu on kaikkea muuta kuin arvattavissa.

Parasta kirjassa on sen hienosti rakennettu tarina, joka punoo kirjan useiden henkilöhahmojen kertomukset yhteen. Toiseksi parasta ovatkin itse henkilöhahmot, jotka ovat kaikin puolin uskottavia ja moniulotteisia. Heillä on kaikilla omat heikkoutensa ja sisäiset taistelunsa, jotka nivoutuvat osaksi kovia kokeneen maan historiaa.

Kirja kertoo elävästi mutta mässäilemättä Sierra Leonen sisällissodan aiheuttamista traumoista ja maan karusta arjesta. Muisto rakkaudesta pitää nimensä veroisesti sisällään myös monta rakkaustarinaa, joita menneisyyden haavat varjostavat.

Kirjan yksi keskeisistä hahmoista on Sierra Leoneen psykologin töitä tekemään lähtenyt englantilainen Adrian. Hänen kauttaan sodasta kärsinyttä maata tutkaillaan myös ulkopuolisen silmin. Myös länsimaalaisten omat motiivit auttaa heikommassa asemassa olevia joutuvat kirjassa kyseenalaistetuiksi. Yksi kyseenalaistajista on Adrianin lääkärikollega Kai, joka ei itse osaa päättää lähteäkö vai jäädäkö uniin tunkeutuvien muistojen keskelle.

Muisto rakkaudesta on Lontoossa asuvan länsiafrikkalaistaustaisen Aminatta Fornan kolmas kirja. Se on saanut ylistystä monelta taholta ja siksi lukija myös odottaa kirjalta paljon.

Vaikka tarina on taitavasti kerrottu ja henkilöhahmot monivivahteisia, tarinan lentoon lähtemistä saa odottaa pitkälle yli kirjan puolen välin. Lukijan nautintoa rajoittaa myös paikoitellen töksähtelevältä tuntuva käännös sekä lukuisat kirjoitusvirheet.

Näistä pienistä häiriötekijöistä huolimatta kirjaa voi kuitenkin ehdottomasti suositella. Kirjan kautta voi ymmärtää paremmin, millaista on elämä sodan runtelemassa maassa, millaista on lähteä ja millaista on jäädä, kun ainoa toivoa antava asia on muisto rakkaudesta.