Viisi upeaa finalistikirjastoa esittelevät palveluitaan.
Kirjastoseuran koolle kutsuma raati valitsi huhtikuun alussa hakemuksen toimittaneiden kirjastojen joukosta viisi upeaa finalistia: Keuruun kirjasto, Pyhäjoen kirjasto, Keravan kirjasto, Myllypuron kirjasto ja Lippulaivan kirjasto.
Olemme julkistaneet finalisteja satunnaisessa järjestyksessä Kirjastoseuran Facebookissa ja Instagramissa. Luonnollisesti myös finalistikirjastot ovat rummuttaneet ilosanomaa omissa kanavissaan. Tässä vielä kootusti kaikkien finalistien esittelyt, valitse oma suosikkisi ja anna sen näkyä!
Kaikki finalistit esiintyvät Kirjastopäivien ohjelmassa 5.6. klo 15 ja voittaja julkistetaan Kirjastoiltamissa samana iltana. Raadin valitsema voittajakirjasto palkitaan 2 500 euron arvoisella lahjakortilla.
Keuruun kirjasto
”Meillä on toiminnallisia satuhetkiä ja vuosikymmeniä kestänyt nukketeatteriperinne.”
”Teemme yhteistyötä paikallislehden kanssa. Koordinoimme Kirjastokulma-palstaa, jonka kirjoittamiseen osallistuu muitakin kirjastoja.”
”Esteettömyys, saavutettavuus ja seniorit ovat lähellä sydäntämme. Digiopastus on säännöllistä ja sitä voi tarvittaessa antaa kuka tahansa henkilökunnasta. Kaikilla on AkePiken digiajokortti.”
”Edistämme työssämme sivistystä ja kestävää elämäntapaa. Keväällä on muun muassa parsimisilta. Kierrätämme ja osallistumme kirjastojen hiilijalanjälki-laskentaan. Ekologisuutta mietitään hankinnoissa. Muovitusta on vähennetty.”
”Edistämme osallisuutta, sosiaalista sekä kulttuurista kestävyyttä esimerkiksi Keuruun veräjä -kotiseutusivuston ylläpitäjinä. Pidämme säännöllisiä muistelupajoja ja keräämme kuntalaisten muistoja.”Julkaisemme
”Työhyvinvointia edistetään muun muassa kunnan tarjoamalla liikunta- ja polkupyöräedulla. Koska työ on vuorotyötä ja sisältää lauantaivuoroja, työvuorosuunnitteluun panostetaan.”
Pyhäjoen kirjasto
“Vajaan 3000 asukkaan Pyhäjoella kirjasto on ainoa paikka, joka kokoaa kaiken ikäiset kuntalaiset seiniensä sisään. Neliöitä ei ole liikaa, mutta kaikki ovat tervetulleita. Joskus saattaa yhtä aikaa näyttelytilassa olla konsertti, lastenosaston lukupömpelissä kirjavinkkaus ja henkilökunnan keittiössä harrastepiirin oma tapaaminen.”
Pyhäjoen kirjasto oli ensimmäinen kirjasto Suomessa, josta pystyi lainaamaan taidetta kotiin kirjastokortilla. Kunnantalon edustalla on kirjaston perustama Little Free Library -piste, eli kotoisasti Kaappikirjasto, joka on yksi Suomen kolmesta virallisesta Little Free Library -pisteestä.
Päiväkodeille, eskareille ja kouluille tarjotaan satutuokioita, kirjavinkkauksia ja opetusta kirjaston käytöstä. Oppilaat pääsevät liikkumaan kirjastossa ja ratkaisemaan vaikkapa murhamysteeriä verkkokirjaston avulla.
Kirjasto menee ihmisten luo. Kirjaston virkailija kuskaa omalla autollaan pop up -kirjaston 1–2 kertaa kuukaudessa kyläkoulun tai kylätalon porstuaan.
Myös ekologiset asiat ovat kirjastolaisten mielessä. Pihalla on kymmeniä asiakkaiden kanssa nikkaroituja linnunpönttöjä ja yhteisökasvimaa. Sekä kenties ainoana Suomessa yhteisökomposti!
Keravan kirjasto
Keravalaisten ylpeydenaihe on vuonna 2003 valmistunut upea kirjasto, joka palvelee kaikkia kuntalaisia. Kuntalaiskyselyssä kirjasto sai huipputuloksen ja sen kävijämäärät ovat kasvaneet useana vuonna peräkkäin.
Kirjasto on tullut tunnetuksi erityisesti tapahtumista. Kirjastossa järjestetään esimerkiksi Runomikki-tapahtumia, musiikkipajoja, sateenkaarevia nuorten iltoja, elokuvanäytöksiä, konsertteja, kirjaseikkailuja, muskareita, luentoja, tanssitapahtumia, peli-iltoja ja keskustelutilaisuuksia. Vuosittain tapahtumia on yhteensä noin 400.
Erityisiä ylpeydenaiheita ovat kaupunkitasoinen lukutaitotyön suunnitelma ja sateenkaareva nuortentoiminta ArcoKerava. ArcoKeravan toiminta on vaikuttavaa ja ennaltaehkäisevää hyvinvointityötä haavoittuvassa asemassa olevien nuorten hyväksi.
Kirjasto on tehnyt myös esimerkiksi neuvola- ja perhepalvelujen käyttöön lukemista tukevia esitteitä eri kielillä. Neuvolan kautta näitä esitteitä jaetaan suoraan keravalaisille perheille heidän omalla äidinkielellään.
Myllypuron kirjasto
Myllypuron kirjasto Helsingissä on profiloitunut perhekirjastoksi. Jopa puolet kirjaston aineistosta on suunnattu lapsille ja nuorille. Asiakkaat toivoivat laajaa aukioloa, runsasta tapahtumatarjontaa erityisesti lapsille, keittiötä ja tilaa, joita voi käyttää moneen.
”Olemme onnistuneet toiveiden toteuttamisessa mielestämme erinomaisesti ja saaneet runsaasti innostunutta palautetta.”
Kirjastossa on värikäs lasten alue, jonka sisustus on suunniteltu lasten ehdoilla. Myllypurossa järjestetään runsaasti taito- ja taidepainotteisia lastentapahtumia. Kielikahvilassa Mehulassa lapset harjoittelevat suomen kieltä leikin, tarinoiden ja ryhmätehtävien avulla. Tekemistä tarjoavat myös leffaillat, läksyhelpit ja askarteluhetket.
Musiikkihuoneessa voi harjoitella oman soittimen tai kirjaston digipianon soittamista sekä laulamista vaikkapa karaoken tahtiin. Tietokoneet ja digipulmissa auttava henkilökunta ovat etenkin senioreille kullan arvoisia.
Tapahtumien tarjonta rönsyilee kirjallisuudesta ja taiteesta paikallisten yhteisöjen martta-iltoihin, senioriteatteriin ja erilaisia ruokakulttuureja avaaviin kokkaustapahtumiin.
Lukupiireistä, käsityökerhosta ja senioreiden kävelyretkiltä asiakkaat ovat löytäneet tekemistä, ideoita ja uusia ystäviä.
Lippulaivan kirjasto
Lippulaivan kirjasto Espoossa on kutsuva, kestävä, omaleimainen ja yhdessä tehty kirjasto.
Kirjasto toivottaa tervetulleeksi maailmaan, jossa viherkasvit, maanläheiset värit ja yllättävät yksityiskohdat luovat pehmeän ja kerroksellisen elämyksen. Henkilökunta tervehtii saapuvia asiakkaita hymyillen. Heti aulassa perheitä vastassa on lastenkirjoja ja eläinhahmoja.
Asiakkaita ja henkilökuntaa erottavia suuria tiskejä ei ole. Henkilökunta liikkuu asiakkaiden ehdoilla käyttäen tabletteja ja pieniä liikkuvia palvelupisteitä. Diginäyttöjen sijaan painopiste on henkilökohtaisessa kohtaamisessa.
Kierrätysmateriaaleja hyödyntävät puurakenteet ja tekstiililattiat henkivät Espoon merellistä ja metsäistä maisemaa. Asukkaiden toiveista suuri osa kalusteista on kunnostettuja kierrätyskalusteita.
Kirjastossa toimii sateenkaariklubi nuorille, läksykerho, käsityökerho sekä varietee-henkinen lasten toteuttama show. Kesällä lapsille on järjestetty viherpajoja, joissa on hoidettu viljelylavoja, askarreltu hyönteishotelleja ja tutustuttu kasveihin.
Kaikille avoimessa yhteisökeittiössä voi keittää kahvia tai vaikka leipoa yhdessä. Keittiössä järjestetään monikulttuurisia ruokailtoja ja kielikahviloita.
Lainattavissa esineissä on painotettu luontoyhteyden ja ulkoilun helpottamista. Kirjastosta voi lainata retkikeittimiä, kiikareita, kompassin, roskapihdit, marjapoimurin ja frisbeegolfsetin.