Etusivu> Kirjastolehti > Tomi Björck & Matti Wikberg: Farang – modernia aasialaista

Tomi Björck & Matti Wikberg: Farang – modernia aasialaista

Tomi Björck & Matti Wikberg: Farang – modernia aasialaista, Paasilinna (2010), 194 sivua

Farang on keittokirja, jonka jättää mielellään näkyvälle paikalle keittiössä. Tummanpuhuva kansi ja sen hopeoidut kirjailut ovat todella tyylikkäitä. Kirja on visuaalinen myös kansien välissä. Kaikki annokset on kuvattu mustaa taustaa vasten, jolloin värikkäät aasialaiset ruuat erottuvat edukseen.

Reseptien toteuttaminen kotioloissa onkin sitten toinen juttu. Tarvittavat raaka-aineet eivät kuulu ”nämä löytyvät jokaisen jääkaapista -kategoriaan”.

Valitsin testattavaksi reseptiksi pehmeää tofua vietnamilaisittain, aasialaisia yrttejä ja mustariisietikkakastiketta. Jouduin kuitenkin tekemään reseptiin harmittavan paljon sovelluksia. En löytänyt kaupasta esimerkiksi sitruunaruohoa, chilipaprikaa tai hoisinkastiketta. Perusmarketin valikoimien lisäksi lähistöltä olisi pitänyt löytyä aasialaisiin aineksiin erikoistunut etninen kauppa, jotta reseptiä olisi voinut noudattaa pilkulleen.

Valmis annos maistui suoraan sanottuna pahalta. En kehdannut edes tarjota sitä toiselle puoliskolleni, vaan turvauduin iltaruokailun osalta perusvarmaan uunikanaan.

Matti Wikberg ja Tomi Björck ovat kyllä tiedostaneet kokkailevansa hyvin erityislaatuisessa maailman keittiössä. Esimerkiksi kirjan alussa he esittelevät tarkemmin reseptien raaka-aineita, työvälineitä ja -tekniikoita.

Näin erikoislaatuiset reseptit taitavat sopia parhaiten ravintolassa syötäväksi. Kotioloissa niiden valmistaminen onnistunee vain aasialaisiin ruokiin vihkiytyneeltä kokilta..

+ visuaalisuus

+ kattava raaka-aineiden esittelyosuus

– raaka-aineita voi olla vaikea löytää

– annokset on haastava saada näyttämään ravintolatasoisilta