Etusivu> Kirjastolehti > Terveisiä johanssoneille

Terveisiä johanssoneille

Olisi suotavaa, että kuntansa kirjastoasioista päättävä vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja tietäisi, että kirjastomenojen osuus kuntien budjetissa on noin yksi prosentti. Se niistä ”hirveistä summista”.

IHMETTELEN sitä, pitääkö yhteiskunnan ostaa keski-ikäisille naisille rakkausromaaneja. Kirjasto on mielestäni yliarvostettu paikka, eikä sinne tarvitsisi sijoittaa hirveitä summia, sanoi Ylöjärven kunnan vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Pertti Johansson (ps) Ylöjärven uutisille.

KUN tämä numero (1/14) putkahtaa painosta, Johanssonin kommentti on saattanut unohtua tuoreempien uutisten alle. Asia on silti syytä ottaa vielä esille, koska Johanssonin lailla ajattelevia tuntuu nykyään olevan enemmänkin, puoluekannasta riippumatta (iloitsemme siitä, että sentään myös valistuneita, kirjastojen merkityksen ymmärtäviä päättäjiä on).

SANOMATTAKIN on selvää, että Johansson tuli lausunnolla paljastaneeksi tietämättömyytensä kirjastoista ja niiden merkityksestä kansakunnalle – myös lapsille ja nuorille, joiden urheiluharrastuksista Johansson oli samassa haastattelussa huolissaan.

SIKSIPÄ lähetämme Kirjastolehden tuoreimman numeron Johanssonille ja toivomme, että hän sen myös lukee. Silloin hänelle saattaisi selvitä, että kirjastoa käyttävät muutkin kuin keski-ikäiset naiset (joiden ansiosta monet lapset ja nuoret löytävät lukemisen ilon) ja että sieltä löytyy muutakin kuin rakkausromaaneja.

OLISI myös suotavaa, että kuntansa kirjastoasioista päättävä vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja tietäisi, että kirjastomenojen osuus kuntien budjetissa on noin yksi prosentti. Se niistä ”hirveistä summista”.

JOS Johansson ja hänen laillaan kirjastoista ajattelevat lukisivat tästä tuoreesta numerosta vain yhden artikkelin, soisin sen olevan Ellen Namhilan henkilöhaastattelun. Namhilan uskomaton tarina pakolaistytöstä kirjastonjohtajaksi kiteyttää loistavasti sen, mitä koulut ja kirjastot merkitsevät yksilölle, yhteisölle ja koko kansakunnalle.

KANSAKUNNAN tason näkee siitä, miten se arvostaa kirjastojaan”, Namhila sanoi toimittaja/valokuvaaja Juho Paavolalle.  Se on hienosti sanottu ja totta. Nyt näyttäisi, että tasomme on vaarassa laskea, ellemme yhdessä päätä toisin. Pidetään kiinni meidän hienosta kirjastolaitoksestamme. Sinne sijoitettu prosentti tuottaa moninkertaisesti takaisin.

PS. Muistuttaakseen kirjastojen merkityksestä Suomen kirjastoseura julkaisi Oikeus kirjastoon -teesit, jotka tuovat esiin kirjastojen monipuolisen tarjonnan ja suuren yhteiskunnallisen ja yhteisöllisen merkityksen! Löydät teesit täältä.