Etusivu> Kirjastolehti > Tasapainon löytäminen vaatii treeniä, sillä myös kirjoittamisesta on pidettävä lomaa

Tasapainon löytäminen vaatii treeniä, sillä myös kirjoittamisesta on pidettävä lomaa

Tällä palstalla luovan alan ihmiset kertovat, miten he irtautuvat työstä ja ottavat rennosti. Kirjailija Tiina Tuppuraista kuormittavat eniten kirjoittamisen ulkopuoliset asiat.

Tiina Tuppuraisen teosluettelosta saa työntäyteisen vaikutelman. Esikoisromaani Kuvittelen sinut vierelleni (Karisto) julkaistiin vuonna 2020, ja sen jälkeen häneltä on julkaistu tietokirja ja kolme romaania, viimeisimpänä toukokuussa Elvi ja Ebba (Karisto). Nyt tekeillä on tietokirja sekä kaksi uutta romaania, minkä lisäksi hän tekee nelipäiväistä työviikkoa sisältömarkkinoinnin parissa.

Tietokirjojen tekeminen lähentelee Tuppuraisen aiempaa työtä journalistina, ja se tuntuu joskus raskaalta. Romaanien kirjoittaminen sen sijaan ei kuormita.

”Vapaa-ajalla voi tulla ideoita, ja välillä nukahtamista odottaessa saattaa miettiä kirjan hahmoja tai taustoja. En kuitenkaan ole kokenut sitä vaikeaksi. Enemmän mieltä painavat muut kirjojen tekemiseen liittyvät asiat.”

Epävarmuus kalvaa

Muilla asioilla Tuppurainen viittaa kirjailijan työn epävarmuuteen. Takaraivossa muhii mietteitä siitä, pitääkö kustantamo lopputuloksesta.

”Olen tehnyt jokaisen romaanini ensimmäisen version alusta loppuun ennen kuin olen tarjonnut sitä kustantamolle. Siinä on pitkä aika pohtia, että mitähän tälle käsikirjoitukselle tapahtuu. Toisaalta tärkeintä on itse kirjoittaminen, ei lopputulos.”

Kun kirja lopulta julkaistaan, edessä on reaktioiden jännittäminen. Mitä jos kaikki vihaavat sitä? Vaikeneeko media kirjan kuoliaaksi?

Tuppurainen painottaa, että lukijoilla on oikeus omaan lukukokemukseensa ja sen jakamiseen. Erityisesti esikoiskirjailijana hän kuitenkin yllättyi siitä, miten raastavalta julkinen arvostelu tuntui.

Sittemmin kommentit ovat olleet myönteisempiä. Tuppurainen ei kuitenkaan usko koskaan kasvattavansa niin paksua nahkaa, etteivät kriittiset sanat tuntuisi missään.

”Nykyään googlaan vähemmän neuroottisesti omaa kirjaani ja jokaista siitä esitettyä kommenttia.”

Liikuntaa velvollisuudesta

Kirjoittamisestakin on otettava vapaata, ja sitä Tuppurainen opettelee. Arkisin koneelta irrottautumista auttaa kumppanin kotiintulo. Sitten puoliso tekee ruokaa ja he katselevat Netflixiä.

”Harrastan myös pilatesta ja käyn kuntosalilla, mutta en ole mikään luontainen urheilija. Liikunta ei ole minulle ihana rentoutumiskeino, vaan teen sitä velvollisuudesta ja selkäkivun takia.”

Lisäksi pariskunta viettää aikaa kesämajallaan Lauttasaaressa Helsingissä. Sielläkin tosin mukana kulkee läppäri, eli kirjoitustyöt eivät jää kotiin. Tuppurainen sanoo kumppaninsa välillä huomauttavan asiasta, kun lähes jokaisen vapaapäivän aamuna pari kolme tuntia vierähtää tietokoneella.

Tavoitetta työn ja vapaa-ajan paremmasta tasapainottamisesta häiritsee joskus se, että Tuppurainen ei ole ihminen, joka antaisi elämän virrata ja asioiden tapahtua. Kontrollista irrottaminen on työlästä.

”Yritän kamalasti vaikuttaa asioihin ja pitää niistä kiinni. On vaikeaa totutella siihen, ettei kaikille asioille voi mitään ja että joskus on vain odotettava ja katsottava, mitä tapahtuu.”

Tiina Tuppuraisen rentoutumisvinkki: Teen joka aamu ja ilta meditaation Simple Habit -apin avulla. Meditaatiot auttavat myös kipuun ja suruun. Hyvä rentoutumiskeino on myös sulkea puhelin vaikka koko päiväksi.

Juttua korjattu ti 14.11: Elvin ja Ebban kustantaja on Karisto, ei Otava.