Etusivu> Kirjastolehti > Taidekirjojen aatelia

Taidekirjojen aatelia

Suosio on usein yhteydessä meneillään oleviin näyttelyihin.

Unohdetut helmet -sarjassa pyyhimme pölyt asiakkaiden unohtamista helmistä ja pohdimme, miksi nämä teokset ovat jääneet unholaan.

Tällä kertaa pyyhimme pölyt Rikhardinkadun kirjaston unohdetuista taidekirjoista.

Rikhardinkadun kirjasto on kuvataiteisiin erikoistunut Helsingin kaupunginkirjaston yksikkö. ”Meillä on varsin mittava taidekirjakokoelma, jossa on ajallista syvyyttä tuoreella otteella”, erikoiskirjastonhoitaja Jyri-Petteri Volkoff kuvailee. Hänen mukaansa asiakkaita kiinnostavat etenkin kotimaista taidetta ja nykytaiteen suuntauksia käsittelevät teokset. Suosio on usein yhteydessä meneillään oleviin näyttelyihin.

Volkoff arvelee, että Kurt Schwittersin taidetta käsittelevä kirja voisi kiinnostaa kollaasitaiteesta teoksia etsiviä. ”Teos on kuitenkin asiasanoitettu suppeasti. Sitä on vaikea löytää, jos taiteilija ei ole entuudestaan tuttu”, hän sanoo.

Abramovićin performansseja käsittelevät teokset puolestaan kuuluvat kausittain lainattuihin teoksiin. Volkoff olisi odottanut Cleaning the house -teoksen menevän lainaan, kun YLE esitti taiteilijasta kertovan dokumentin.

Kuvanveistotaiteen luokka ei edusta lainatuimpia taidekirjoja, mikä selittää Puu veistäjän käsissä -teoksen vähäistä suosiota. Volkoff kertoo Elsa Beskowin lastenkirjojen olevan yhä suosittuja, vaikkei Beskowin henkilöhistoria ehkä kiinnostakaan yhtä paljon.

 

Modernismi

Kurt Schwitters 1887–1948. Sprengel Museum Hannover 1987
Lainattu viimeksi: 3/2012
Lainoja yhteensä: 43

Kurt Schwitters on saksalainen useisiin modernistisiin avantgarde-taidesuuntauksiin liitetty kuvataiteilija, joka liikkui luontevasti eri taiteenlajien ja ilmaisumuotojen välillä. Saksankielinen taidekirja pohjautuu 1980-luvulla Hannoverin Sprengel-museossa pidettyyn retrospektiiviin. Tiiliskivimäinen teos tarjoaa saksankielentaitoiselle perinpohjaisen Kurt Schwitters -tietopaketin. Saksaa osaamattomatkin arvostavat kirjan laadukasta jälkeä, jossa Schwittersin taideteokset ovat esillä edukseen. 

 

Performanssitaide

Marina Abramović: Cleaning the house. Academic Editions 1995
Lainattu viimeksi: 11/2012
Lainoja yhteensä: 29

 Entisen Jugoslavian alueella syntynyt serbialainen Marina Abramović on tutkinut performansseissaan yleisön ja taiteilijan välistä suhdetta. Cleaning the house on performanssitaiteilijan omakohtainen leikekirja hänen työskentelystään ja taiteellista vaikutteistaan. Abramovićin käsissä perfomanssista tulee puhdistumisriitti ja taiteesta hengellinen matka sisimpään. Teos toimii mieleenpainuvana johdantona Abramovićin tapaan katsoa maailmaa.

 

Kuvanveisto

Puu veistäjän käsissä: suomalaista kuvanveistoa 1950-luvulta 2000-luvulle. Espoon modernin taiteen museo 2008
Lainattu viimeksi 6/2012
Lainoja yhteensä: 6

 Suomalaista puunveistotaidetta1950-luvulta nykypäivään esittelevä kolmikielinen julkaisu liittyy Espoon modernin taiteen museossa vuonna 2008 esillä olleeseen samannimiseen näyttelyyn. Vaatimattomassa maineessa olevasta puumateriaalista paljastuu asiantuntijakirjoittajien artikkeleissa yllättäviä vivahteita. Teos on selkeä yhteenveto Suomen historian laajimmasta puunveistotaiteen näyttelystä.

 

Kuvitustaide

Margareta Sjögren: Elsa Beskow och hennes värld. Bonnier fakta 1983
Lainattu viimeksi: 2/2012
Lainattu yhteensä: 32

 Elsa Beskow (1874 – 1953) oli ruotsalainen taiteilija ja lastenkirjailija, jonka jälkipolvi tuntee etenkin lumoavista satukirjoista ja lastenkirjakuvituksista. Margareta Sjögrenin kirjoittama Elsa Beskow och hennes värld on lapsille ja vähän vanhemmillekin suunnattu runsaasti tekstiä ja kuvia sisältävä ruotsinkielinen taide-elämäkerta. Beskowin lastenkirjojen lempeä sävymaailma ja vieno huumori tuovat lohtua arvaamattomassa, nopeasti muuttuvassa maailmassa.