Etusivu> Kirjastolehti > Seth Godin: Kaikki markkinoijat ovat valehtelijoita

Seth Godin: Kaikki markkinoijat ovat valehtelijoita

Seth Godin: Kaikki markkinoijat ovat valehtelijoita. Luotettavien tarinoiden voima epäilevässä maailmassa. readme.fi, 2008

Seth Godin väittää kirjassaan, että kaikki markkinoijat ovat valehtelijoita. Kirjaa lukiessaan havahtuu pään nyökytyksiin – minähän olen hänen kanssaan samaa mieltä!

Valehtelijaksi leimaaminen on tietenkin karrikoitu ilmaus. Tarkemmin sanottuna Godin pureutuu teoksessaan markkinoijien tarinankerrontaan.

Tuputtaminen ei luo uusia asiakkuuksia, vaan ihmisille on kerrottava tarinoita, jotka istuvat heidän maailmankuvaansa. Tarinat luovat tarpeita ja mielikuvia, jotka lopulta kulminoituvat ostopäätökseen ja kassavirran kilinään.

Yrittäjän pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä raja on häilyvä – valkoisten valheiden kertominen on sallittua, mutta petoksesta kiinni jääminen vie auttamatta asiakkaat mennessään.

Godin kertoo kirjassaan totuuksia, jotka ovat olleet jo kauan kaikkien nähtävillä, mutta silti niiden pukeminen sanoiksi ja ymmärtäminen on ennen tuntunut kovin hankalalta. Kirjan monet esimerkit havainnollistavat hienosti Godinin teesejä.

Kaikki markkinoijat ovat valehtelijoita -teos koukuttaa lukijat tiivisti omaan maailmaansa. Vasta aivan viimeisillä sivuilla lukijan mielessä alkaa kaivertaa ajatus: tiedän jo kaikki tarpeelliset asiat ja nyt haluan kokeilla niitä käytännössä. 190 sivua on kuitenkin loppupeleissä varsin näppärä teos muiden vastaavien alan tiiliskivien joukossa.

Kokonaisuudessaan Godinin kirjoittamaa kirjaa voisi luonnehtia massasta poikkeavaksi – ja hyvällä tavalla. Viimeiset sivut tulee silmäiltyä läpi, mutta teoksesta jää silti hyvä maku suuhun.

Kirjan luettuaan uudet mainoskampanjat kohtaa aivan uudenlaisella asenteella ja pystyy tarvittaessa näkemään yritysten kauniiden korulauseiden taakse. Yrittäjät puolestaan voivat napsia kirjasta vinkkejä, joilla kuluttajat saa puhuttua pyörryksiin ja heille pystyy luomaan tarpeita, joista heillä ei vielä hetki sitten ollut aavistustakaan.