Islamin huntu on kirja, jonka soisin jokaisen lukevan, niin mustavalkoinen on usein käsityksemme islamista ja yhdestä sen näkyvimmistä symboleista, hunnusta.
Islamin huntu on kirja, jonka soisin jokaisen lukevan, niin mustavalkoinen on usein käsityksemme islamista ja yhdestä sen näkyvimmistä symboleista, hunnusta.
Italialainen islamintutkija Renata Pepecelli on tehnyt perusteellisen työn selvittäessään hunnun historiaa ja nykypäivää. Hän käy läpi niin koraanin tulkintoja hunnusta ja sen käytöstä kuin uusimpia huntuihin liittyviä muotivirtauksia. Mukaan pääsevät monenlaiset näkökannat, jotka antavat hunnusta, sen käyttösyistä ja ulkonäöstä kerrassaan värikkään kuvan.
Mielenkiintoisinta on kenties hijab-termin pohdinta. Pään peittävästä hunnusta käytettävä termi tarkoittaa arabiaksi myös verhoa, eikä sitä käytetä ainoastaan viittaamaan naisten huiviin vaan myös islamilaiselle maailmalle tyypilliseen yleisen ja yksityisen elämän välille tehtävään jakoon. Tuntuu tärkeältä ymmärtää islamilaista ajattelua laajemminkin, eikä vain nähdä huntua yksittäisenä, kaikesta muusta erillään olevana vaatekappaleena.
Pepicelli arvostelee kirjassaan Ranskan hunnun kieltävää lainsäädäntöä, joka naisia suojellakseen vie kuitenkin heiltä päätäntävallan omasta pukeutumisestaan. On hurjaa huomata, miten poliittinen asia naisten pukeutuminen on ja miten naiset yhteiskunnasta ja kulttuurista riippumatta helposti nähdään pelkkinä objekteina, joiden pukeutumista muut saavat määrätä. Vaikka kirjan sisältö on moninainen, sen viesti on silti selkeä: oli sitten kyse huivista tai minihameesta, naisilla on oikeus itse päättää, mitä päällensä laittavat!