Etusivu> Kirjastolehti > PIKI:n ongelmat jatkuvat

PIKI:n ongelmat jatkuvat

PIKI:n pulmat ovat olleet monet. Milloin se on toiminut vajaasti, milloin hidastellut. Lopputalvesta ilmeni tietoturvallisuusriski, ja se jouduttiin sulkemaan kolmesti. Ainakin viisi käyttäjää näki sattumanvaraisten ihmisten henkilö- ja lainaustiedot.

PIKI siirtyi Axiellin uusiin järjestelmiin, koska edellinen järjestelmä toimi epävakaasti vanhoilla servereillä.

”Servereitä ei enää haluttu korvata uusilla”, kertoo Tampereen kirjastopalvelujohtaja Tuula Haavisto.

­”Halusimme myös uusia toiminnallisia ominaisuuksia.”

Siinä onnistuttiin: PIKI:ssä on nyt runsaasti käyttäjien ja kirjastoammattilaisten tekemiä aineistokuvailuja ja suosituksia. Niitä käyttävät myös muut kirjastot.

Vaihtoehtoja näkyvissä?

PIKIssä pidetään silmät auki myös muiden tekemisille.

­”Seuraamme Joensuun Evergreen-hanketta, Rovaniemen järjestelmäkartoituksen etenemistä ja olemme aktiivisesti mukana myös Uusi kirjastojärjestelmä –hankkeessa”, Haavisto kertoo.

”Lisäksi kuulemme mielenkiinnolla, miten uusilla Aurora-käyttäjillä Vaski- ja Seitti-kirjastoilla sujuu.”

Uuden järjestelmän valinta olisi mittava prosessi. Se vaatisi aikaa ja henkilökuntaa.

”Järjestelmiä tilattaessa on pidettävä mielessä ainakin nämä kolme seikkaa: Vaatimusmäärittelyjen tekeminen, prosessin tarkka etukäteissuunnittelu ja eri toimijoiden roolien määrittely.”

Nykyiset kirjastojärjestelmät ovat suuria, suljettuja ja integroituja. Seuraavaa sukupolvea suunnitellaan modulaarisuuden pohjalta. Suomalaisilla kirjastoilla on myös kolme ominaisuutta, joiden takia ne ovat erityisen haastavia järjestelmäasiakkaita: isot volyymit, musiikkikirjasto ja kimpparakenteet.

Asiakkaiden palaute

Asiakkailta on tullut äkäistäkin palautetta, mutta suuri osa on tuuminut, että ’tällaista se on järjestelmien kanssa’ ja sympannut henkilökuntaa.

”Kun  jouduimme tänä keväänä sulkemaan kirjautumisen kolme kertaa pitkiksikin ajoiksi, kärsivällisyys loppui sekä yleisöltä että henkilökunnalta.”

Haavisto arvioi, että noin puolet pirkanmaalaisista on PIKI:n aktiivikäyttäjiä. Viime vuonna selvitettiin, että 74% tamperelaisista käyttää kirjastoa, näistä valtaosa varmaankin myös verkkokirjastoa.

Kirjasto ei ongelmien vuoksi maksa PIKI-järjestelmästä täysiä ylläpitomaksuja.

”Polku sataan prosenttiin on kytketty yhteisesti kirjattujen korjausten todistettuun toimimiseen.”