Etusivu> Kirjastolehti > Pääkirjoitus: Tarvitsemme kirjastolähettiläitä

Pääkirjoitus: Tarvitsemme kirjastolähettiläitä

Ville Vaarne

Kirjastokortin hankkimiseen saa nyt apua jopa yli seitsemällä kielellä Tampereen Hervannassa.

Tein taannoin juttua Helsingin somaliyhteisöstä. Minulle selvisi, että paras keino saada heidät ryhtymään kirjastonkäyttäjiksi on se, että kirjastossa on jo valmiiksi tuttu ihminen, jonka tausta on samanlainen kuin heillä.

Tällainen yhteyshenkilö voi olla esimerkiksi kirjaston maahanmuuttajataustainen työntekijä.

Tampereen Hervannassa on keksitty, että hän voi olla myös vapaaehtoistyöntekijä.

Hervannassa joukko maahanmuuttajataustaisia ihmisiä ryhtyi toimeen, ja nyt paikallisessa kirjastossa saa apua esimerkiksi kirjastokortin saamiseen kerran kuukaudessa yli seitsemällä kielellä.

Jo nyt näkyy, että viime syksynä aloitetulla työllä on vaikutusta. Kirjaston asiakkaiksi on tullut yhä enemmän ihmisiä, joiden äidinkieli on muu kuin suomi. Esittelemme tarkemmin hervantalaisten kokemuksia huhtikuun Kirjastolehdessä.

 

Helsingin Myllypuron ja Kontulan kirjastoissa tällaista vapaaehtoistyötä ei ole vielä kokeiltu. Siellä innostutaan ideasta heti. Näissä kirjastoissa ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden tarve on kasvanut viime vuosien aikana. ”Heitä voisi olla enemmänkin”, sanoo informaatikko Sinivuokko Koivula-Mbemba.

Hänen toiveenaan on saada enemmän muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvia kirjastoon muun muassa työharjoitteluun. Haaste on se, miten uusia harjoittelijoita saadaan perehdytettyä, kun ammattilaisten aikaa tarvitaan kirjaston perustyöhön.

 

Maahanmuuttajataustaisten ihmisten työllistymistä kirjastoalalle pitää tukea monin tavoin. Lehtori Ritva Hyttisen väitöstyö viime vuodelta paljasti, että moni maahanmuuttajataustainen oli harkinnut alanvaihtoa siksi, että he kokivat etteivät olleet päässeet työyhteisöön mukaan. Heidät pitää toisaalta saada työyhteisöön, mutta myös pomojen pitää muistaa, että heidän pitäisi päästä tekemään ihan samanlaista kirjastotyötä kuin muidenkin.

Lisäksi kirjastoalan houkuttelevuutta maahanmuuttajataustaisten keskuudessa pitää lisätä. Yksi keino on vinkata heille kirjastoalan opiskelumahdollisuuksista, joita esittelemme tarkemmin huhtikuun lehdessämme.