Etusivu> Kirjastolehti > Nuoruuden karikoissa

Nuoruuden karikoissa

Oulunkylän kirjaston lastenosastolla työskentelevä Sini Helminen suosittelee maagisen realismin keinoin kuolemaa käsittelevää nuortenromaania.

Oulunkylän kirjaston lastenosastolla työskentelevä Sini Helminen suosittelee maagisen realismin keinoin kuolemaa käsittelevää nuortenromaania.

Kirjavinkkarina toimivan Helmisen mukaan realistiset, rankkoja aiheita käsittelevät nuortenkirjat ovat tulleet fantasian ja scifin vyöryn jälkeen taas muotiin. Tällä hetkellä nuorten suosimissa kirjoissa rankkoja aiheita siivittävät toivo ja huumori. Nuorten maailma ja kieli muuttuvat nopeasti – myös nuortenkirjat niiden mukana. Yhdeksänkymmentäluvun tyyliset vakavat varoituskertomukset eivät enää pure nykyajan nuoriin. 

Seita Vuorelan Karikko soveltuu yläkouluikäisille tai sitä vanhemmille seitsemännestä luokasta ylöspäin. ”Tiheän vainoavasta tunnelmasta ja jännittävästä aloituksesta huolimatta Karikko on maagisrealistinen, symbolisesti kuolemaa käsittelevä romaani, joten lukijalta vaaditaan kypsyyttä.” Helmisen mukaan kirja on monella tapaa väliinputoaja, josta on vaikea sanoa pitäisikö sen olla fantasian vai realistisen nuortenkirjallisuuden hyllyssä.

Nuortenromaani

Seita Vuorela: Karikko

WSOY 2012

Lainoja yhteensä: 23 (niteitä 3kpl)

Yksi nide parhaillaan lainassa

Keväällä 2015 menehtyneen Seita Vuorelan viimeiseksi jäänyt nuortenromaani Karikko käsittelee surun kohtaamista ja elämän rajallisuutta. Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon vuonna 2013 voittanut teos kuvaa perhettä, joka ajautuu vähitellen henkiseen haaksirikkoon. Kaksi teini-ikäistä veljestä ovat olleet osallisena tragediassa, jonka nuori poika on syöksynyt kuolemaansa hylätyn rakennuksen katolta. Tapahtumien kulku paljastuu säikeittäin maagisrealistisen kerronnan saadessa yhä unenomaisempia piirteitä.