Etusivu> Kirjastolehti > Maria Forsman Vuoden tieteentekijäksi

Maria Forsman Vuoden tieteentekijäksi

Tieteentekijöiden liitto on valinnut Vuoden tieteentekijäksi valtiotieteiden tohtori Maria Forsmanin. Forsman työskentelee johtavana tietoasiantuntija Helsingin yliopiston kirjastossa.

Tieteentekijöiden liitto on valinnut Vuoden tieteentekijäksi valtiotieteiden tohtori Maria Forsmanin. Forsman työskentelee johtavana tietoasiantuntija Helsingin yliopiston kirjastossa.

Maria Forsman (synt. 1950) on ansioitunut etenkin bibliometriikan asiantuntijana ja tutkijana. Bibliometriikka eli julkaisutoiminnan mittaaminen ja analysointi on yliopistoissa yhä ajankohtaisempaa ja kysytympää. Kirjastoilla on kasvava rooli ja merkitys yliopistojen tulostavoitteiden saavuttamisessa, sillä yliopistojen rahoitusmallissa julkaisutoiminnan osuus on 13 prosenttia.

Tieteentekijöiden liitto arvostaa sitä, että Forsman on osallistunut ja vaikuttanut julkaisutoiminnasta käytyyn keskusteluun yhteistyössä tutkijayhteisön kanssa.  Hän on tuonut esiin bibliometrisiin menetelmiin, erityisesti viittausanalyysiin liittyvää kritiikkiä ja ongelmia mm. yhteiskuntatieteilijöiden ja humanistien kannalta. Liitto haluaa myös korostaa Forsmanin tärkeää panosta yliopiston kirjaston tutkijapalvelujen kehittämisessä.   

Forsman on toiminut kirjasto- ja tietopalvelualalla vuodesta 1972. Hän on työskennellyt myös tutkijana ja opettajana. Forsman väitteli valtiotieteiden tohtoriksi informaatiotutkimuksen alalta Åbo Akademissa vuonna 2005. Hän on pitänyt luentoja kotimaisissa ja kansainvälisissä seminaareissa tieteellisestä julkaisutoiminnasta, bibliometriikasta sekä tutkimuksen arvioinnista. Hänellä on useita artikkeleita tieteellisissä ja ammatillisissa aikakauslehdissä ja kirjoissa.

Maria Forsmanilla on monia alansa luottamustehtäviä. Hän oli mm. opetus- ja kulttuuriministeriön Julkaisurekisteri-hankkeen kahden työryhmän jäsen sekä Helsingin yliopiston tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen kansainvälisen arvioinnin 2005-2010 ohjausryhmän jäsen. Forsman on perustanut Suomen tieteellisen kirjastoseuran tutkijapalveluiden työryhmän ja ollut sen puheenjohtajana vuodesta 2010.    

Vuoden tieteentekijän valinta julkistettiin Tieteentekijöiden liiton jäsenyhdistyksen Informaatioalan Akateemiset ry:n Messuseminaarissa Helsingin kirjamessuilla perjantaina.