Etusivu> Kirjastolehti > Kulttuurityötä kuukausipalkalla

Kulttuurityötä kuukausipalkalla

Olen ammatinvaihtaja. Seitsemän vuotta sitten vaihdoin tutkijasta kirjastonhoitajaksi. Kouluttauduin työn ohella, koska halusin toisen ammatin.

Tutkijana palkkani riippui aina ulkoisesta rahoituksesta. Jos ei saa rahoitusta, ei saa palkkaakaan. Olin onnekas ja pääsin osaksi aktiivista tutkijaryhmää, eikä minulla ollut lainkaan työttömyyspätkiä 15 vuoden aikana.

Halusin kuitenkin taloudellisesti vakaata työtä kulttuurin parissa. Yleinen kirjasto oli täydellinen ratkaisu, sillä paitsi kulttuuria, rakastin myös ajatusta yleisen kirjaston tasa-arvoisuudesta. Kirjastoon voi tulla kuka tahansa ja saada käyttöönsä kaikki kirjaston aineistot, tilat ja palvelut ilmaiseksi. Arvostin myös ajatusta siitä, että yksi kirja kiertää kymmenillä ihmisillä. Kirjasto on yksi tärkeimmistä jakamistalouden ja kierrättämisen instituutioista. 

Kirjastossa olen saanut tehdä monipuolista ja kiinnostavaa kulttuurityötä kuukausipalkalla. Mietin joskus, miksi kirjastoalalle ei ole enemmän tunkua, vaikka säännöllistä tuloa ja vakituista työtä tarjoavia kulttuurialan työpaikkoja ei Suomessa ole kovin paljon. Ehkä syynä on vääristynyt mielikuva kirjastotyöstä.

Kirjastotyön brändi on jäänyt vuosikymmeniä jälkeen kirjaston nykyisestä toiminnasta. Monet luulevat kirjastotyön olevan seisomista asiakaspalvelupisteessä, koska se on työtä, joka näkyy asiakkaille. Edelleen kirjasto mielletään kirjahyllyiksi ja hiljaisuudeksi. Tämä vaikuttaa siihen, millaisia ihmisiä kirjastotyöopintoihin hakeutuu.

Kirjastopalvelujen laaja-alaisuus vaatii myös kirjaston työntekijöiltä monipuolisia taitoja. Kokoelmatyön lisäksi kirjastoissa on paljon tapahtumatuotantoa, asiakaskoulutusta ja monenlaista opastamista. Monissa kirjastoissa asiakkaat voivat tehdä musiikkia tai elokuvia, pelata, kokeilla uutta teknologiaa.  Listaa voisi jatkaa.

Alalle tarvitaan yhä enemmän sosiaalisia ja ulospäin suuntautuneita ihmisiä, jotka ovat innostuneita vetämään ryhmiä ja opastamaan asiakkaita. Kirjastoa kannattaisikin markkinoida työpaikkana, jossa voi tehdä monipuolista kulttuurityötä kuukausipalkalla. Se on paitsi totta, myös kiinnostavaa ja innostavaa.