Asioin erään kauppakeskuksen kirjakaupassa. Ovella olivat vastassa pehmoeläimet, tarjottimet ja pöllönmuotoiset mukit. Vähän kauempaa löytyivät tekokukat, peltipurkit, hajukumit, muovailuvahat ja glitter-liimat.
Kysyessäni myyjältä mistä löytäisin kirjan nimeltä Taltuta klassikko, hänen pälyilevä katseensa kertoi, ettei hän ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä Finlandia Junior -ehdokkaasta.
Jäin kaipaamaan kirjakauppaa, joita löydän enää vain ulkomailta. Kauppaa, jossa henkilökunta tuntee tuotteensa, jossa voi tehdä yllättäviä löytöjä, jossa kirjat ovat houkuttelevasti esillä, jossa on rauhallista ja sokkeloista ja jonka ikkunalaudalla voi nähdä nukkumassa jopa kissan. Jos haluaa päästä käymään sellaisessa, voi etsiä käsiinsä jonkun näistä. Tai sitten voi mennä kirjastoon.
Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana (2019 Kirjapaja, suom. Jaana Kapari-Jatta)
Millaista on olla antikvariaatin pitäjä Amazonin aikakaudella? Ei ainakaan sellaista, että istutaan rätisevän tulen ääressä nojatuolissa tohveleihin puetut jalat nostettuina ylös ja poltetaan piippua samalla kun hurmaavia asiakkaita virtaa paikalle käymään älykkäitä keskusteluja ja jättämään kahmalokaupalla käteistä. Se on ennemminkin jatkuvaa kärvistelyä, josta selviää vain rakastamalla työtään kirjojen parissa.
Shaun Bythell pyörittää käytettyjen kirjojen kauppaansa Skotlannissa ja kertoilee tässä päiväkirjamuotoisessa teoksessaan leppoisasti ja humoristisesti arkisista sattumuksista liikkeessään. Amazon aiheuttaa jatkuvaa päänvaivaa, samoin kuin myös jotkut asiakkaat merkillisine päähänpinttymineen. Rauhallinen ja letkeän meditatiivinen teos.
Sylvia Beach: Shakespeare & Company (2003 Tammi, suom. Ruth Routa ja Heikki Karjalainen)
Sylvia Beach perusti englanninkieliseen kirjallisuuteen keskittyvän kirjakauppansa Pariisiin Seinen vasemmalle rannalle uskaliaasti nuorena naisena vuonna 1919. Vielä nykyäänkin vanhanaikaista tunnelmaa huokuva kauppa hurmaa kävijänsä, vaikkei se olekaan enää se sama puoti, jossa James Joyce, Ernst Hemingway ja muut tuon ajan kuuluisuudet viettivät aikaansa Beachin kanssa.
Muistelmateoksessaan Sylvia Beach kertoo kauppansa tarinan. Vaikkei kirja ole kerronnallisesti kovinkaan kummoinen, siinä on kuitenkin oma viehätyksensä, joka syntyy hauskoista anekdooteista ja kirjanystävälle tutuista nimistä. Suuressa osassa on myös James Joycen Odysseuksen kustannusprosessin kiinnostava kuvaus.
Stig-Björn Nyberg: Kirjatalossa: muistoja kirja-alalta ja vähän muualtakin (Otava 2017)
Helsingin keskustan Akateemisen kirjakaupan pitkäaikainen johtaja Stig-Björn Nyberg tuntee kotimaisen kirjakauppakentän läpikotaisin: ehtihän hän työskennellä legendaarisessa Kirjatalossa 40 vuotta ennen eläköitymistään. Tässä varsin suorapuheisessa muistelmateoksessaan hän käy läpi niin oman henkilökohtaisen työhistoriansa kuin kirja-alan mullistuksetkin.
Nyberg ei säästele sanojaan eikä mielipiteitään. Hän lataa täydeltä laidalta sekä kehut että haukut. Häneltä riittää arvostusta niitä kohtaan, jotka tekivät työtään rakkaudesta kirjoihin ja asiakaspalvelun laatuun, mutta niitä kohtaan, jotka aiheuttivat Pohjoismaiden suurimman ja kauneimman kirjakaupan rappion ja tuhon, häneltä ei ymmärrystä heru. Loppua kohden yhä pessimistisemmäksi yltyvä teos on silmiä avaava kurkistus kirja-alan kurimukseen.