Etusivu> Kirjastolehti > Kapula kiertoon

Kapula kiertoon

Laura Verronen vastaa Marjo Perälän (Kirjastolehti 2/12) esittämiin kysymyksiin:

Minkä asian kirjastosta/kirjastoinstituutiosta ottaisit mukaan Maan siirtokuntaan Kuussa, ja miksi?

-Vain yksi asia tästä mahtavasta kokonaisuudesta?

Vaikea valinta, sillä kirjasto koostuu useista palasista ja irrotettuna toisistaan ne menettävät jotain olennaista. Erilaiset asiakasryhmät, taitava henkilökunta, kokoelma, verkkokirjasto, tapahtumat, viihtyisä ja elämyksellinen kirjastotila – kaikki ovat palasia, joista syntyy hieno kokonaisuus. Jos vain yksi asia mahtuu muuttolaatikkoon, se olkoon maailmaa syleilevästi “kirjaston idea”: tasa-arvoinen tiedon, taidon ja elämyksien tila kaikille.

Minkä asian kirjastosta/kirjastoinstituutiosta hautaisit ikijäähän?

-Ikijäähän joutaisi kirjaston henkilökunnan ammatillinen väheksyminen.

Suomen kirjastot ovat täynnä oman alansa asiantuntijoita ja rautaisia ammattilaisia, jotka kohtaavat, auttavat ja ilahduttavat mitä erilaisimpia ihmisiä vaihtelevissa ja mielenkiintoisissa tilanteissa. Usein asiantuntijuus ei rajoitu vain kirjastoalaan, vaan tietoa ja taitoa löytyy usealta muultakin sektorilta. Väheksyntä ei suinkaan aina tule ulkopuolelta – rinta rottingille ja oma osaaminen esiin, ammattiylpeydessä ei ole mitään vikaa!

Mistä tunnistaa hyvän kirjastolaisen?

-Hyvä kirjastolainen pitää ihmisistä, asiakaspalvelusta, suhtautuu ennakkoluulottomasti uusiin asioihin ja seuraa aikaansa, kuitenkaan täysin menneelle selkäänsä kääntämättä. Avoimuus, iloisuus  ja hyvät hermot eivät myöskään hankaloita työtä.

KAPULA KIERTOON!

Ojennan kapulan seuraavaksi Maija Honkoselle Kaarinan kirjastoon ja kysyn vastavalmistuneelta kirjastotradenomilta: 1) Miltä tulevaisuus näyttää, mitä odotat uraltasi kirjastomaailmassa? 2) Millainen on sinun unelmiesi kirjastorakennus? 3) Millainen on täydellinen rentouttava kirjacocktail à la Maija Honkonen?