Etusivu> Kirjastolehti > Johanna Pohjola: Mate – Etelä-Amerikan voimajuoma

Johanna Pohjola: Mate – Etelä-Amerikan voimajuoma

Johanna Pohjola johdattaa tietokirjassaan Mate – Etelä-Amerikan voimajuoma lukijansa elävästi maten maailmaan. Mate on lämmin ja virkistävä juoma, jota Etelä-Amerikassa kulutetaan valtavasti.

Johanna Pohjola johdattaa tietokirjassaan Mate Etelä-Amerikan voimajuoma lukijansa elävästi maten maailmaan. Mate on lämmin ja virkistävä juoma, jota Etelä-Amerikassa kulutetaan valtavasti.

Mate valmistetaan yerba mate -puusta. Kirjailija opastaa ummikonkin teemäisen uutteen ravintoaineista aina matekupin äärelle, eli syvälle eteläamerikkalaiseen kulttuuriin:

”Matea tulee vähintäänkin tarjoilla muille. Ei kuitenkaan kadulla tuiki tuntemattomille, vaan niille, joihin on olemassa jonkinlainen suhde. Yksin juomista pidetään outona ja itsekkäänä”, Pohjola kirjoittaa.

Maten tärkein puoli onkin sen sosiaalisuus: juoma symboloi tasa-arvoa. Kuppi kiertää juojalta toiselle, ja piristävää teemäistä uutetta imetään seurueessa samalla suodatinpillillä.

Pohjola kuvaa teoksessaan mate-etiketin, -välineet ja valmistamisen tarkasti, muttei tylsästi. Värikäs kuvitus rytmittää tietopakettia. Samalla maten historia tulee tutuksi.

Erityisen kiehtovaa kirjassa on aitojen mate-juojien tarinat, olivatpa ne Che Guevaran Moottoripyöräpäiväkirjan tunnelmia tai eteläamerikkalaisten ja suomalaisten mate-fanien tuntuja.

+Värikäs teos on täynnä mate-asiaa, mutta kevyesti annosteltuna. Oivaltavasti taitetun kirjan voi lukea vaikka osa tai kappale kerrallaan.

+Mate-sanakirja teoksen lopussa auttaa edistynyttäkin. Lähdeluettelon kautta voi etsiä lisää luettavaa, jos mate-kärpänen puraisee.