Etusivu> Kirjastolehti > ”Iltasadun lukeminen on tärkeä rutiini”

”Iltasadun lukeminen on tärkeä rutiini”

Trumpetisti Verneri Pohjola palasi kirjallisuuden pariin äänikirjojen kautta.

Verneri Pohjola on kotimaisen jazzkentän kysytyimpiä trumpetisteja, jolla on myös merkittävä kansainvälinen ura. Hänet tunnetaan kiitetyn sooloprojektinsa lisäksi muun muassa Ilmiliekki Quartetin, Quintessencen ja Q-Continuumin riveistä.

Toukokuussa Pohjola julkaisi kuudennen soololevynsä, The Dead Don’t Dream. Sen nimi on saanut innoituksensa N. K. Jemisinin The Killing Moon -kirjan teemoista.

”Kirjallisuus inspiroi kyllä työssäni aivan varmasti, vaikka musiikkini ei yleensä olekaan kovin kertovaa. Mutta nimiä biiseille pitää silti keksiä.” 

Missä ja milloin luen mieluiten

”Joko omassa kotona rauhassa tai lenkillä – silloin luonnollisestikin äänikirjaa. Myös iltasadun lukeminen pojalleni on ollut tärkeä rutiini jo monta vuotta.” 

Suhteeni kirjallisuuteen

”En lue hirveästi, mutta nautin lukemisesta. Varsinkin äänikirjojen kuuntelu on parin viime vuoden aikana johtanut minut takaisin kirjallisuuden pariin.” 

Miten korona-aika on muuttanut kirjallisuussuhdettani

”Olen taas saanut aikaa perinteiselle lukemiselle.” 

Rakkain kirjani

”Ehkä se on edelleen lapsuudesta Ronja Ryövärintytär. Sitä on luettu jo kolme kertaa iltasaduilla, ja se on kyllä aina yhtä ihana.” 

Millainen kirjahyllyni on

”Meillä on kaksi hyvin kevytrakenteista, sisustuksellisesti ilmavaa kirjahyllyä. Kirjoja on aika sekalaisesti. Joitain muusikoiden elämäkertoja ja vaimoni ammattiin liittyvää kirjallisuutta. Vähän jotain filosofiaa, sitten on Mika Waltareita, John Irvingejä, Tolkienia ja Ursula K. Le Guinia. H. C. Anderseniakin löytyy. Olohuoneen kirjahylly on järjestetty kirjojen värin mukaan vaimoni toimesta. Se näyttää hyvältä.” 

Suosikkini kirjallisuuden lajeista

”Intellektuelli tieteisfiktio. Ei tyypillisesti ehkä Star Wars vaan esimerkiksi Gene Wolfen ja N. K. Jemisinin tuotanto.” 

Kirja, jonka luin viimeksi

”Luin Coltrane on Coltrane -kokoelmateoksen, johon on koottu kaikki [saksofonisti] John Coltranen julkaistut haastattelut.” 

Kirja, jota nolostelen

Justin Croninin The Passage (suomennettu nimellä Ensimmäinen siirtokunta). Minusta koko kirjasarja on briljantti, mutta koska se kertoo vampyyreista, sitä vähän samalla häpeää.