Etusivu> Kirjastolehti > Blogista puristuu timantti

Blogista puristuu timantti

Jenni Häyrisen Liemessä-blogi on yksi Suomen suosituimmista ruokablogeista. Ensi vuonna hän nostaa lietensä päälle keittokirjan, jonka kannesta löytyy hänen nimensä.

Aamuyö on ruokabloggaaja ja yrittäjä Jenni Häyriselle maagista aikaa. Silloin hän säpsähtelee hereille kesken unien loistava idea mielessään.

Yön tunteina hän on muun muassa näpytellyt Blogirinki Median, ensimmäisen suomalaisen itsenäisten blogien blogimedian tiedot kaupparekisteriin, ja luonnostellut ensimmäisen keittokirjansa sisällysluettelon A4-kokoiselle arkille.

­”Keittokirja kulki silloin työnimellä Snägäri. Kokosin paperiarkille idearunkoa ja alustavia reseptejä. Se jäi kuitenkin muiden työkiireiden vuoksi pöytälaatikkoon hautumaan”, Jenni Häyrinen muistelee.

Ajatus omasta keittokirjasta ei kuitenkaan jättänyt rauhaan. Hän ei aktiivisesti työstänyt ajatusta, mutta huomasi kuitenkin pistävänsä merkille muiden julkaisemien keittokirjojen kustantajia.

Tänä keväänä Jennin puhelin soi kesken työpäivän.

”Kirjakustantaja tässä päivää! Oletko koskaan ajatellut ruokakirjan kirjoittamista?” tiedusteltiin puhelimen toisessa päässä.

Silloin pöytälaatikkoon aikoinaan muhimaan jäänyt sisällysluettelo muuttui Jenni Häyrisen elämän yhdeksi erityisimmästä paperilapuista.

 

Anonyymius jäi historiaan

Kun Jenni liiketalouden opintojen jälkeen muutti silloisen poikaystävänsä kanssa yhteen, hän riemastui obiskelijaboxielämän jälkeen siitä, että asunnossa oli kunnon keittiö. Syntyi kipinä ruuanlaittoon.

”Minun pitää aina soveltaa reseptejä, joten niiden muistaminen oli hankalaa. Kokosin aluksi reseptivihkosta, jossa oli omia ohjeita ja lehtileikkeitä, mutta en ole kovin järjestelmällinen ihminen. Eihän siitä mitään tullut. Päätin perustaa ruokablogin itselleni reseptiarkistoksi.”

Ohjeiden oheen hän ”läiskäisi huonolla pokkarilla ja salamavalolla otettuja hirveitä kuvia”. Kirjoittelu tapahtui aluksi anonyymisti, kuten silloisessa blogiskenessä oli tapana.

”Huomasin jossain vaiheessa, että blogissani oli käynyt 100 ihmistä. Ihmettelin, miten ne ovat ohjeideni pariin löytäneet ja keitä he oikein olivat. Suosio on tullut vuosien varrella vähitellen. Olihan se ihan hienoa huomata jossain vaiheessa oma bloginsa top 100 ruokablogien kärjessä”, Jenni sanoo.

Ensimmäisestä postauksesta on nyt aikaa seitsemän vuotta. Sen jälkeen Jennin Liemessä-blogi on noussut Suomen seitsemänneksi suosituimmaksi ruokablogiksi, jossa vierailee kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa. Lisäksi hän pyörittää Suomen ensimmäistä itsenäisten blogien blogimediaa Blogirinkiä ja elättää itsensä pitkälti sähköisellä puolella.

Ja nyt hän julkaisee perinteisen keittokirjan.

 

Kirja on virstanpylväs

­”Kärjistetysti voi sanoa, että kuka tahansa voi aloittaa blogin, mutta ihan kuka tahansa ei voi tehdä kirjaa”, Jenni Häyrinen sanoo.

Vaikka Jenni itse hakee ja tutkii ruokaohjeita 80 prosenttisesti netistä, hän uskoo, että keittokirjan julkaiseminen kannattaa.

”Kirjalla pystyy paremmin kiteyttämään. Blogissa on laajat arkistot, ja siellä on havaittavissa tietynlainen evoluutio vuosien varrella. Kirjassa pystyy tekemään kaikki parhaimmat asiat, mitä on käynyt läpi blogihistoriansa aikana. Keittokirja on matkallani yksi etappi, joka toivottavasti puristuisi kruununjalokiveksi.”

”Uskon, että kirjani voi myös tavoittaa sellaisia ihmisiä, joita blogi ei vielä ole tavoittanut.”

Vaikka Jenni tunnustautuukin netti-ihmiseksi, pääsee hänen keittiössään aina kulloinkin parhaiten iskevät keittokirjat paraatipaikoille. Tällä hetkellä käden ulottuvilta lieden päältä löytyvät muun muassa arkiruokakirja Safkaa sekä italialaisiin perusmakuihin keskittyvät Aglio & Olio sekä Basta!.

Häyrisen keittokirjan materiaalien deadline koittaa vuoden vaihteessa, ja Katukeittiö – parempaa roskaruokaa ilmestyy vuoden 2014 helmikuussa.

”Minulle on tärkeää, että kirjasta tulee visuaalinen ja juuri itseni näköinen. Tunneside aiheeseen on vahva, sillä isoäidilläni on aikoinaan ollut oma grilli”, Jenni Häyrinen kertoo.

Loppuvuoden arkipäivät tulevat Jennillä noudattelemaan tiettyä kaavaa: kuuden maissa herätys, edellisen illan ruokaohjeiden puhtaaksikirjoittamista, tytär tarhaan, työpäivä Blogiringin parissa, tyttären hakeminen tarhasta, kokkailua. Viikonloppuina panostetaan ruokakuvauksiin.

Kruununjalokiven hiominen tulee aiheuttamaan varmasti stressiä ja kiirettä, mutta palkinto koittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun Jenni Häyrinen voi nostaa keittiön lieden päälle oman keittokirjansa.

 

Toimittajan kommentti

Olen mielenkiinnolla seurannut, miten bloggaajat ovat päätyneet yksi toisensa julkaisemaan keittokirjoja. Julkaisseiden joukossa ovat muun muassa jo Hellapoliisi, Kinuskikissa ja Safkaa.

Ruokablogit ovat ehdottoman käteviä hakuominaisuuksien ja laajojen arkistojensa ansiosta. Kirja kuitenkin puolustaa paikkaansa keittiön paraatipaikoilla.

Kannettavan tietokoneen sijoittaminen keittiöön on hankalaa, sillä sen näyttöä ja näppäimiä pitää varjella jauhopöllähdyksiltä. Eihän kukaan toivo kastikeroiskeita keittokirjojensakaan sivuille, mutta sinne ne jotenkin sopivat. Keittokirjaa on hauska myöhemmin selailla ja muistella sivulle jääneistä tahroista milloinkas tätä ohjetta on viimeksi käytetty.

Blogien arvostus kohoaa koko ajan ja bloggaajat otetaan vähitellen vakavammin, ammattilaisina ja osaajina. Toistaiseksi kuitenkin perinteinen kirja asettautuu arvoasteikossa pykälän blogia ylemmäs.

Ymmärränkin hyvin kirjaprojektiin tarttuneita ruokabloggareita – oma nimi keittokirjan kannessa sävähdyttää enemmän kuin postauksen perässä.

MAIJA MÄNNISTÖ
Kirjoittaja on toimittaja joka kirjoittaa Köökista kajahtaa –blogia.

 

Toimittajan blogitärpit top 5:

 1. The Good Morning
  Kuulostavatko terveelliset herkut mahdottomalta yhtälöltä? Nappaa Kaisalta vinkit proteiinipannukakkuun tai kanelisiin kikhernekekseihin!
 2. Baking instinct
  Eleanora von Smöörin
  leivontablogi pursuilee rojalistisia kuvia, joista voisi tehdä vaikka tauluja keittiön seinille!
 3. Vatsasekaisin Kilinkolin
  Blogissa vietettiin tänä vuonna rakkauden kalakesää, ja viime vuonna se voitti Glorian Blog Awardseissa vuoden 2012 kauneimman ruokablogin tittelin.
 4. Paniikki keittiössä
  Herkullista ruokaa tarjotaan tässä keittiössä ihanilta lautasilta. Kodinomainen ja lämmin tunnelma puskevat kuvista läpi.
 5. Kokit ja Potit
  Hannele
  tarjoilee jokaisen sesongin parhaat herkut osaavasti. Kuvat herauttavat veden kielelle!