Etusivu> Kirjastolehti > Austin Wright: Tony & Susan

Austin Wright: Tony & Susan

Austin Wright: Tony & Susan

Avain 2011, 386 s.

Suomentanut: Mari Janatuinen

Tämän kirjan kannessa tulisi olla varoitus: ”Ei herkkähermoisille”. Oli nimittäin niin karmivaa luettavaa paikka paikoin.

Kirjan päähenkilö, keskiluokkaista, tylsähköä elämää elävä Susan Morrow saa yllättävän yhteydenoton nuoruuden aikaiselta aviomieheltään Edwardilta. Edward pyytää Susania lukemaan käsikirjoituksensa ja kommentoimaan sitä.

Susan on hämillään: miksi Edward ottaa häneen yhteyttä kaikkien näiden vuosien jälkeen? Onko tällä joitain taka-ajatuksia? Kantaako tämä kaunaa? Susan on alkuun haluton tarttumaan käsikirjoitukseen, sillä hän ei halua muistaa parikymmenen vuoden takaisia tapahtumia ja sitä, kun hän lopulta erosi Edwardista. Käsikirjoitus lojuu pöytälaatikossa, kunnes Susanin aviomies lähtee työmatkalle ja Susan päättää lukea, mitä Edward on kirjoittanut.

Susan yllättyy, sillä Edwardin teos, Yön eläimet tempaa hänet heti mukaansa.  Tarinassa kovasti Edwardia muistuttava Tony matkustaa vaimonsa Lauran ja tyttärensä Helenin kanssa autolla kohti kesähuvilaansa Mainessa. Helen saa päähänsä, että he voisivat ajaa koko yön sen sijaan, että yöpyisivät välillä motellissa. Kun Tony näkee peruutuspeilissä takana ajavan auton valot, hän ei tiedä, millaiseen kammottavaan tapahtumien ketjuun he ovat joutumassa.

Kirjassa kulkee rinta rinnan kaksi tarinaa, toisaalla Susanin rauhallinen arki ja toisaalla Edwardin painajaismainen mutta koukuttava kertomus. Kauhu, jota Tony käsikirjoituksessa tuntee, ulottuu myös Susanin tarinaan. Lukija alkaa pelätä paitsi Tonyn, myös Susanin puolesta.

Tony & Susan on jo edesmenneen kirjailijan Austin Wrightin alun perin 1993 julkaisema trilleri.

Usein trillerien juonikuviot unohtuvat, kun lukukokemuksesta on kulunut aikaa. Tämän kirjan juoni ei unohdu. Etenkin viimeisten lukujen kauhua herättävät käänteet tuntuvat piirtyvän ikuisesti ”verkkokalvoille”.