Etusivu> Ajankohtaista > Kirjastojen vinkkaus hyödyttää kaikkia

Kirjastojen vinkkaus hyödyttää kaikkia

Ei ole oikein, että yksittäinen kirjastovirkailija joutuu pähkäilemään, mitä somessa saa näyttää.

Kirjastoissa on pähkäilty sitä, miten tekstinäytteitä ja kirjojen kuvitusta voi käyttää rikkomatta tekijänoikeuksia.  Ei ole oikein, että yksittäinen kirjastovirkailija joutuu tätä työssään miettimään. Kirjastoista saadut esimerkit osoittavat, että luovuutta joutuu käyttämään, kun haluaa tehdä asiat mahdollisimman oikein. Kirjastoissa on paljon epäselvyyttä siitä, mitä somessa saa näyttää ja mihin tarvitaan lupa.

Kuntaliiton suosittelema sopimus on tehty kirjastoilta tulleen palautteen perusteella selvään tarpeeseen. Kuntaliittoa ja kirjastojen valtakunnallista kehittämisyksikköä on syytä kiittää ponnisteluista sen eteen, että kirjastoammattilaisen olisi helpompaa tehdä työtään. Tekijänoikeusjärjestöjen kanssa neuvoteltu kokeilusopimus on kuitenkin monille kirjastoille niin kallis, että se voi niellä koko vuotuisen tapahtumabudjetin. Kirjastolehden kysyttyä asiaa näyttää siltä, että enemmistö kirjastoista ei sopimukseen tartu.

Kirjastolehden pääkirjoitus ja artikkeli saivat myös Helsingin Sanomat ja Ylen kirjoittamaan aiheesta ja toivat tervetullutta lisäjulkisuutta. Myös tekijänoikeusjärjestöt ovat tämän jälkeen tehneet omia kannanottojaan.

On muistettava, että sellaista puolueetonta tahoa, joka antaisi mahtikäskyjä siitä millä ehdoilla vinkkauksia voi tehdä, ei ole olemassa. Tekijänoikeusjärjestöt eivät ole lainvalvojia, vaan niiden tekemät tulkinnat ovat vain tulkintoja.

Suomalaisen kunnan juristilla tuskin on laajaa tietämystä tekijänoikeuslaista. Tekijänoikeuslakia tuskin saadaan uudistettua pelkästään kirjastojen tarpeesta.

Kirjallisuuden tekijöiden joukosta on osoitettu tukea sille, että kirjastot voivat vapaasti vinkata teoksia. Tämä on tervetullut asia.

Toivon, että tekijänoikeusjärjestöt ymmärtävät, että kirjastot tekevät myös myynnin edistämistä samalla kun ne vinkkaavat kirjoja.

 

Kirjoittaja on Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja.