Esteettömät kirjastopalvelut Esko-työryhmällä oli jo valmiina sovittuna keväälle 2020 hienot koulutuspäivät Turun linnassa, kun kaikki meni uusiksi. Vielä syksylläkään emme voineet näitä päiviä järjestää ja sitten siirrettiin Kirjastopäivätkin. Olisimme niin mielellämme tavanneet kollegoja ympäri Suomen, mutta eipä se tässä tilanteessa onnistu. Totesimme, että webinaarihan voisi olla hyvä, mutta niitä on nyt paljon tarjolla. Kaipasimme jotakin kevyempää ja rennompaa, syntyi ajatus Esko-kahveista.
Kaikkien aikojen ensimmäiset Esko-kahvit järjestettiin Teamsin kautta 20.11. aamukahvien merkeissä. Ideana oli kertoa kotiin vietävistä kirjastopalveluista ja jutella pienen kollegajoukon kanssa. Iloinen yllätys oli se, että meitä oli kaivattu, paikalle löysi yli 70 kollegaa ympäri Suomen.
Kirjastopalveluita kotiin ja kylälle
Esko-työryhmässä on paljon osaamista ja päätimmekin ensimmäisillä kahveilla esitellä, mitä omat kirjastomme ovat saaneet aikaan. Itse olin kertomassa Turun OmaKirjasto-palvelusta, jossa kirjakassien lisäksi viedään digipalveluita kotiin, tarvittaessa tabletin ja opastuksen kanssa. OmaKirjastoon voi tutustua omakirjasto.fi verkkosivulla.
Karoline Berg Helsingistä esitteli joustoasiakkuutta, jossa asiakas voi valtuuttaa pysyvästi jonkun hoitamaan kirjastoasioitaan. Asiakkaalla on samat lainaehdot kuin kirjakassiasiakkailla.
Toisenlaisessa ympäristössä toimitaan Nurmeksessa, mistä kertoi Anna Heikkinen. Siellä suunnitellaan kirjastoautolle pitkiä pysäkkejä kylätaloilla silloin, kun niissä on muutakin toimintaa.
Rentoa keskustelua ja tapaamista
Esko-kahvien aikana keskustelua syntyi niin mikrofonin kuin chatinkin välityksellä ja tunnelma oli mukavan rento. Moni kirjastolainen kaipaa varmasti kollegojen kanssa käytävää keskustelua ja tällaiset rennot kahvitilaisuudet voisi ottaa laajemminkin käyttöön.
Toivottavasti muut kahvittelijat viihtyivät yhtä hyvin kuin työryhmämme. Odotamme kommentteja ja yhteydenottoja siitä, mitä seuraaville kahveille toivotaan. Olisi hienoa, jos Esko-kahvit voisivat olla areena, jossa pääsee kertomaan oman kirjaston ideoista, ajatuksista ja kokeiluista.
Jaetaan ajatuksia ja kehitetään kirjastosta yhdessä entistä saavutettavampi. Tuetaan toisiamme ja tavataan helposti verkon kautta. Tavataan Esko-kahveilla. Ja se koulutuspäivä tulee kyllä sitten aikanaan.
Blogitekstin on kirjoittanut Suomen kirjastoseuran Esteettömät kirjastopalvelut Esko-työryhmän jäsen Tarja Rajala.