Etusivu> Ajankohtaista > Kuinka koukuttaa nuori kirjastoon?

Kuinka koukuttaa nuori kirjastoon?

Elämme keskellä yltäkylläistä mediakulttuuria, jossa ihmisellä on enemmän vaihtoehtoja kuin aikaa. Lukuisat kulttuuritoimijat kilpailevat samoista asiakkaista yrittäen pysyä trendien aallonharjalla. Kirjaston tavoite on nostaa lukeminen supertrendiksi ja olla nuorille vetovoimainen vapaa-ajanviettopaikka. Aikamoinen haaste!

Usein juuri nuorten kohdalla puhutaan siitä, kuinka muut mediamuodot syrjäyttävät perinteisen kirjan. Pelaaminen ja sosiaalinen media nähdään lukemisen vihollisina. Totuus kuitenkin lienee, että nyky-ihminen on yksinkertaisesti kiireinen ja levoton. Pitkäkestoisen tekemisen äärelle ei jakseta pysähtyä, jos kaikki on saatavilla heti. Kirja voidaan pikaisesti selata ja äänikirjassa hypätä suoraan jännittävimpiin kohtiin. Lukemistapojen murros on osa laajempaa yhteiskunnallista muutosta, eikä vain nykynuorten aikaansaannosta.

Kirjaston tärkeäksi tehtäväksi muodostuu sisältöjen avaaminen. Omaan lukutaitoon ja mieltymyksiin sopivaa luettavaa ei ole aina yksinkertaista löytää. Nuoret eivät usein uskalla pyytää apua kasvokkain, eivätkä perinteiset vinkkilistat tavoita someajan lukijaa. Nuori tarvitsee lukuinnon löytämiseen vahvaa esimerkin voimaa. Tunnetut somepersoonat innostavat taatusti, mutta myös omien lähimmäisten ja kavereiden tuki on tärkeää. Onko nuoren lähipiirissä totuttu käymään kirjastossa ja millä tavalla kiinnostavaa luettavaa etsitään?

Kirjastoammattilaisen on osattava haistella nuorisokulttuurin trendejä. Someguruksi voi ryhtyä, jos siihen tuntee paloa ja intoa, mutta lukemaan innostamisen edellytys se ei ole. Tärkeintä on keskusteleminen ja aito kohtaaminen. Jalkautumalla nuorten pariin, kysymällä ja kuuntelemalla oppii paljon! Saatat pian saada selville vanhan kirjan kysynnän lisääntyneen Netflix-sarjan vuoksi tai että 1990-luvulla ilmestynyt teos on päätynyt varaukseen TikTok- tilin inspiroimana.

Mikä on siis salainen ase nuoren koukuttamiseksi kirjastoon? Kiirekulttuurille kaivataan kirjaston kaltaisia vastavoimia. Nuori hakee vapaa-aikaa, joka ei ole aikatauluihin sidottua tai aikuisten ohjaamaa. Kirjastotila mahdollistaa hengailun ja toimii lukuintoa herättävänä ympäristönä. Lukemisen vaikutuksia tunteisiin ja hyvään oloon ei korosteta tarpeeksi. Tässä olisi kirjastolle mielikuvakampanjan paikka. Lukeminen rentouttaa, avartaa ajattelua, ruokkii mielikuvitusta sekä tarjoaa lukemattomia seikkailuita.

Keskustelua nuortenkirjastotyön tulevaisuudesta jatketaan Kirjastopäivillä, Hämeenlinnan Verkatehtaalla 15.-17.6.2022. Tule mukaan Nuortenkirjastotyöryhmän järjestämään ammattitapaamiseen keskiviikkona 15.6. klo 10-11.30.

Blogitekstin on kirjoittanut Suomen kirjastoseuran Nuortenkirjastotyöryhmä.