Etusivu> Ajankohtaista > Kirjastot juhlistavat uutta E-kirjastoa Kirjaston päivänä

Kirjastot juhlistavat uutta E-kirjastoa Kirjaston päivänä

E-kirjasto tarjoaa uuden keinon lukutaidon kriisin ratkaisemiseen.

Kirjaston päivää vietetään tiistaina 19. maaliskuuta. Tänä vuonna kirjastot juhlistavat Kirjaston päivänä uutta E-kirjastoa, joka avautuu 23. huhtikuuta.

E-kirjasto on merkittävä uudistus, sillä nyt tarvitaan uusia käytännön keinoja, joilla voidaan parantaa suomalaisten rapistuvaa lukutaitoa.

”E-kirjasto auttaa tavoittamaan uusia lukijoita, jotka eivät käy vielä kirjastossa tai joilla ei ole mahdollisuutta käyttää lukuaikapalveluita”, sanoo Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Juha Manninen.

”E-kirjasto on kirjastojen näkökulmasta tarpeellinen siksi, että se lisää alueellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Pian lähes kaikki suomalaiset pääsevät käsiksi samaan aineistoon.”

Kirjastolle on luontevaa etsiä uusia asiakkaita verkosta.

”Kun lukemisen paikka muuttuu, on oikein, että kirjasto tarjoaa lukemista siellä, missä se paikka on.”

”Nyt puhutaan paljon siitä, että ruudulta lukeminen tai äänikirjojen kuuntelu eivät ole yhtä hyviä kuin paperilta lukeminen. Miltä tahansa alustalta lukeminen on kuitenkin parempi kuin se, että ei lue ollenkaan”,  Juha Manninen sanoo.

Historiallinen muutos

E-kirjaston julkaisu on historiallinen muutos kirjastoalalla. Tällä hetkellä kirjastoilla on omia alueellisia e-kirjastojaan.

Suomen kirjastoseura on tehnyt  vaikuttamistyötä uuden E-kirjaston saamiseksi jo useiden vuosien ajan.

Uuden E-kirjaston myötä arviolta 80 prosenttia suomalaisista pääsee alkuvaiheessa kirjaston käyttäjiksi.

”Tavoitteena on tietysti, että ajan myötä luku kasvaa täyteen sataan. Se on kuntien päätöksistä kiinni”, Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Juha Manninen sanoo.

E-kirjastoon rekisteröitymiseen ei tarvita kirjastokorttia. Rekisteröityminen tehdään vahvan tunnistautumisen kautta Suomi-fi-palvelussa. Aluksi E-kirjasto toimii vain mobiilisovelluksena.

Paljon odotuksia

Uuden E-kirjastojen avautumiseen sisältyy paljon kysymyksiä. Eräs tärkeimmistä on se, miten suomalaiset löytävät uuden kirjaston käyttäjiksi.

”Toivomme, että kirjastot markkinoivat uutta E-kirjastoa ahkerasti ja kokevat sen kaikkien kirjastoammattilaisten yhteiseksi ponnistukseksi”, Juha Manninen sanoo.

Toinen haaste on saada E-kirjastoon aineistoja. Suomen kirjastoseura toivoo kustantajien ymmärtävän, että paljon lukeva Suomi tuo hyötyä koko kirja-alalle.

Kirjastot järjestävät juhlia

Valtakunnallista Kirjaston päivää vietetään kirjastoissa ympäri Suomen tiistaina 19.3. Samana päivänä vietetään myös tasa-arvon ja Minna Canthin päivää.

Kirjastot eri puolella Suomea järjestävät kirjastojuhlia, joihin kutsutaan kirjastojen asiakkaita, ystäviä ja paikallisia päättäjiä.

Lisätietoja:

Juha Manninen
Toiminnanjohtaja
Puh: 044 493 4166