Etusivu> Kirjastolehti > Tuomas Vimma: Gourmet

Tuomas Vimma: Gourmet

Tuomas Vimma: Gourmet. Gummerus (2008), 283 s.

Tuomas Vimman Gourmet on täyttä ruokasnobbailua alusta loppuun. Sivuilla vilisee niin ihmeellisiä fine dining -termejä, että vesi nousee kielelle, vaikkei lukija aina tiedäkään, millaisesta annoksesta on kyse. Purupohjalla kasvatetun viljaporsaan ihraa, ginigraavattua siimapyydettyä posiolaista kääpiönieriää…

Kirjan miespäähenkilö on syntynyt ruokafanaattiseen sukuun, josta löytyy niin huippukokkeja kuin Michelin-oppaan kriitikoita. Hänenkin veressään virtaa vahva palo ruokaan, mutta kultalusikka suussa syntyneenä ruokasnobina hän ei ole valmis noudattamaan keittiömestareiden auktoriteetteja.

Potkut huippuravintolasta ja isäukon rahallisen tuen katkeaminen asettavat miehen luksuselämän aivan päälaelleen. Sattuman kautta hän päätyy kuitenkin ranskalaisen keittiön mestarin oppiin, ja ajatus omasta ravintolasta alkaa kytemään.

Gourmet nostaa ruuasta nauttimisen aivan uusiin sfääreihin ja meno yltyy välillä räävittömäksikin. Ihanan yliampuva ruokaspektaakkeli onnistuu yllättämään vielä aivan viime käänteissään.

Vimman Helsinki-trilogian päätösosa ei ole päästänyt kirjailijaa helpolla – lopusta löytyy peräti kolmisivuinen lähdeluettelo.

Tällainen teos kuuluu lukea pehmeään nojatuoliin uppoutuneena – kirja toisessa ja lasillinen vuosikertapunaviiniä toisessa kädessä.