Etusivu> Kirjastolehti > Suomen suurin omatoimikirjasto remontoitiin Hämeenlinnaan

Suomen suurin omatoimikirjasto remontoitiin Hämeenlinnaan

Kirjastoon pääsee tunnusluvulla palveluaukioloaikojen ulkopuolella.

Hämeenlinnan pääkirjasto avattiin syyskuun alussa mittavan remontin jälkeen. Kaksi vuotta kestäneen työn aikana uusittiin koko talotekniikka. Suurin osa kaikesta taloon kuuluvasta meni uusiksi.

Vuonna 1983 rakennettua kirjastoa ei ollut korjattu 35 vuoteen. Talotekniikka oli tullut tiensä päähän. 

Kirjastoon tuli remontin myötä uudistuksia. Sinne muun muassa rakennettiin toinen hissi, avattiin kulku pohjakerrokseen ja lisäksi katolle asennettiin 30 aurinkopaneelia. 

Peruskorjauksen yhteydessä kalusteet uusittiin tai kunnostettiin. Ennen remonttia kaupungin asukkaat kertoivat kirjastoon liittyvistä toiveistaan kyselyssä ja asiakastilaisuuksissa. Vastauksia tuli lähes 700. Iso osa toiveista saatiin toteutettua. 

Aamuvarhaisesta iltamyöhään 

Uutta on kulunvalvonta, jonka ansiosta kirjastoa voi käyttää omatoimisesti. Pääkirjaston kahta ylintä kerrosta voi käyttää joka päivä kello 6–22. Asiakaspalveluaikaa on yhtä paljon kuin ennenkin. 

Omatoimiaikana voi lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla, noutaa varauksia, lukea lehtiä ja työskennellä. Myös Urban office -työskentelytilat, ryhmätilat ja asiakastietokoneet ovat käytössä. 

Omatoimiaikana ei voi maksaa maksuja, tulostaa, kopioida tai saada uutta kirjastokorttia, koska ne edellyttävät henkilökuntaa. Myöskään bändihuone, studio, mediahuone, soittohuone, digitointi- ja editointitila tai luentosali eivät ole käytettävissä omatoimiaikana. 

Kaikilla asiakkailla on oikeus käyttää kirjastoa omatoimiaikana. Alle 15-vuotiailta vaaditaan huoltajan allekirjoittama sopimus. 

Omatoimiaikana tiloja valvotaan kulunvalvonnalla, kameroilla ja vartijan tekemillä kierroksilla. Henkilökunnan tilat on sijoitettu eri kerroksiin siten, että alueet voidaan sulkea asiakkailta sähkölukoilla. 

Demoja tekemään 

Kirjastossa on nyt paljon lisää asiakkaiden toivomia työskentely-, ryhmä-, ja harrastustiloja, joita voi varata verkossa Varaamo-palvelun kautta. 

Uudessa bändihuoneessa ja studiossa on soittimet ja siellä voi tehdä demotasoisen äänitteen tai podcastin. Lisäksi kirjastossa on soittohuone, jossa on piano ja akustinen kitara. Mediahuoneessa on siirreltävä katsomo, iso kosketusnäyttö ja valkokangas. Siellä voi muun muassa pitää pieniä esityksiä, laulaa karaokea, katsoa elokuvia ja myöhemmin myös pelata Playstationia.

Harrastustilojen lisäksi kirjastossa on eri kokoisia tapahtumatiloja ja kolme näyttelytilaa. 

Osa kirjoista Jemmaan

Remontissa uusittiin myös kirjahyllyt. Vanhat korkeat puiset hyllyt korvattiin vaaleilla hyllyillä, joista osa on matalia. Yksi näkyvimmistä muutoksista on luonnonvalon lisääntyminen ja maiseman avautuminen. Suurten ikkunoiden luona on nojatuoleja ja pieniä pöytiä. 

Remontin yhteydessä lainauskerroksesta puhkaistiin porrasaukko pohjakerrokseen, jossa sijaitsee kirjaston varasto. Vuodenvaihteessa kirjavarasto Jemma avautuu asiakkaille. Siinä missä lainauskerroksessa on uusi ja lainatuin aineisto, Jemmaan tulee noin 50 000 niteen kokoelma hieman vanhempaa aineistoa. Myös Hämeenlinna-kokoelma ja kirjaston vanhin ja arvokkain kokoelma sijaitsevat pohjakerroksessa. 

Sälekatto ja kumimatto 

Akustiikkaa parannettiin puisella sälekatolla. Kirjastoon ei haluttu kokolattiamattoa, vaan lattiaksi valittiin ääntä vaimentava kumimatto.

Lastenosastolle hankittiin värikkäitä akustisia sermejä.

Tiloja järjestettiin uudelleen. Muun muassa lehtisalin paikkaa vaihdettiin ja sinne hankittiin kaksi suurta e-lehtikosketusnäyttöä. Lehtisalin viereen tehtiin myös hiljainen lukutila. Entinen tietokoneluokka ja lukusali muutettiin oleskelualueeksi, jossa on lukutuoleja ja viherkasveja sekä kirjaston kauneimmat maisemat järvelle ja Hämeen linnalle. 

Takaisin työhuoneisiin 

Peruskorjaus paransi myös henkilökunnan työtiloja.

Suurin osa vakihenkilökunnasta sai oman työhuoneen. Avokonttoreista tehtiin lasiseinillä ja -ovilla työhuoneita. 

Tekemäni pikakyselyn mukaan kaikki ovat tyytyväisiä ratkaisuun. Oma työhuone rauhoittaa työtä ja vähentää väsymistä. Henkilökunnan hyvinvointia lisää myös aikaisempaa avarampi, ikkunallinen ruokailutila. 

Tutkimusten mukaan avokonttoreihin verrattuna oma työhuone lisää työssä viihtymistä ja vähentää sairauspoissaoloja. Hämeenlinnan pääkirjastossa kokemus uusista työtiloista tukee näitä tutkimustuloksia.