Etusivu> Kirjastolehti > Sarjakuva varjoista valoon

Sarjakuva varjoista valoon

Marja Siiran ilmeikäs fantasiasarjakuva kertoo pahan voimia pakenevista sisaruksista.

Alun perin netissä julkaistu Marja Siiran Kirjoitukset-sarjakuva edustaa lajinsa kotimaista kärkeä. Nettisuosiostaan huolimatta ensimmäistä osaa on lainattu Lopen kunnankirjastossa vain kaksi kertaa. 

Lopen kirjastotoimenjohtaja Siina Vieri kertoo, että sarjakuvien hahmokaarti on yleisesti ottaen viime vuosina monipuolistunut. Maailmalla nostaa päätään etenkin scifisarjakuvat, joissa on vahvoja naispäähahmoja. Myös Kirjoitukset-sarjakuva osuu osittain tähän suuntaukseen. 

Vieri muistuttaa, että sarjakuvat opettavat kuvanlukutaitoa. Hän rohkaisee kirjastoja hankkimaan monipuolisesti ja estottomasti sarjakuva-aineistoja, myös vierailla kielillä. “Pikkumuksut lainaavat mieluusti, vaikka eivät osaisi lukea, kun ne ovat niin vinkeän näköisiä.” 

Kirjoitukset 1 – Lapsen sydämellä on ennen kaikkea kahden sisaren kasvukertomus. Herkkä liskomainen Sarako on tuleva Varjon kuningatar, jolla on saalistajat kintereillään. Kovapäisempi pesukarhumainen Nanak’ai on jo hieman tympääntynyt vuosien aikana suojelijan rooliinsa. 

Vieri arvioi, että heikko lainaushistoria saattaa johtua siitä, että muotonsa ja aiheensa puolesta teos ei ole keskivertolukijan ykkösvaihtoehto, vaikka käsitteleekin uskottavasti rankkoja aiheita ihmisen kaltaiseksi muutettujen eläinten kautta. 

Teos näyttää nuorten sarjakuvalta, mutta on aiheensa puolesta aika synkkä. Lopellakin kovakantinen, suhteellisen järeä kirja on ollut sijoitettuna aikuisten osastolle. Mustavalkoisella sarjakuvateoksella olisi kuitenkin annettavaa sekä nuorille että aikuisille. 

Vieri suosittelisi teosta kaikille, jotka toivovat sarjakuvilta enemmän. Teos erottuu positiivisesti, koska siinä hyvin rakennettu juoni yhdistyy persoonallisiin hahmoihin. 

Kirjoitukset on sisällöltään rikas, mielenkiintoinen ja ahdistavakin, mutta kuitenkin niin, että toivon pilkahdusta ei unohdeta.”