Etusivu> Kirjastolehti > Ranskassa keskellä Helsinkiä

Ranskassa keskellä Helsinkiä

Ranskan instituutin kirjastosta voi lainata myös raclettepannun tai petankkikuulat, juoda kupin kahvia ja saada vinkkejä Pariisin parhaista turistikohteista.

Ranska toimi EU:n puheenjohtajana vuoden 2022 alkupuoliskon, ja kulttuurilla oli puheenjohtajakaudessa merkittävä rooli. Ranskan instituutit ympäri Eurooppaa järjestävät tapahtumia, joihin voi osallistua paikan päällä tai etänä.

Instituuttien ainoa kirjasto Pohjoismaissa on Suomessa.

”Kirjastoomme ovat kaikki tervetulleita lukemaan ja lainaamaan”, kannustavat mediakirjastonhoitaja Linnea Kunnas-Shinde, Ranskan instituutin johtaja Stéphane Schorderet ja kulttuurivastaava Michaël Toledano.

Ranskan maailmanlaajuinen instituuttiverkosto järjestää kielikursseja ja kulttuuritapahtumia, ja tekee yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Vähemmän tunnettu palvelu on instituutin mediakirjasto. Sen aineistoa voi poiketa selailemaan vaikkapa ostoskierroksella. Uusimpia ranskalaisia aikakauslehtiä ja kahvikupposta nauttiessa saattaa saada kipinän kieliopintoihin.

Lifestylea ja sarjakuvia

Suomessa Ranskan instituutin kirjaston kokoelmaan kuuluu 4 000 kirjaa, tuhat dvd:tä, lehtiä, elokuvia ja musiikkia. Suurin osa aineistosta on ranskankielistä, mutta mukana on myös suomeksi käännettyjä kirjoja.

Lastenkirjat on lajiteltu ikäryhmittäin värikkään säkkityynyryhmän ympärille.

”Hankimme jatkuvasti uusimpia julkaisuja: dekkareita, romaaneja, lifestyle-kirjoja, politiikkaa, filosofiaa, lasten ja nuorten kirjoja, sekä sarjakuvia, kuten Asterix”, Schorderet kertoo.

Lisäksi kirjaston asiakkailla on pääsy Culturethèque-sivustolle, 120 maan yhteiseen e-aineistoon. Nettiportaalissa on 250 ranskalaista sanoma- ja aikakauslehteä sekä laaja valikoima muuta verkkomateriaalia, kuten musiikkia, kirjoja, äänikirjoja, sarjakuvia sekä lastenvideoita.

”Lainaamme myös petankkikuulia sekä raclettepannuja.”

Toiveita kuunnellaan

Aineistot eri maiden kirjastoihin valitaan paikallisesti. Mediakirjastonhoitaja Linnea Kunnas-Shinde ja kulttuurivastaava Michaël Toledano seuraavat ranskalaista kustannusalaa ja pyrkivät hankkimaan kiinnostavimmat uutuudet.

”Kysymme myös asiakkailtamme, mitä he haluaisivat lukea, ja pyrimme toteuttamaan toiveet. Monet pyytävät vinkkejä teoksista, jotka sopisivat juuri omalle kielitaitotasolle, esimerkiksi B1 tai A2. Suositushyllylle asettelen etenkin uutuuksia”, Kunnas-Shinde kertoo.

”Joskus jos teoksessa on jotain erityisesti suomalaisia koskettavaa, kustantamo saattaa ottaa meihin yhteyttä ja tarjota teosta”, Schorderet lisää.

Hänen mukaansa suomalaiset lukevat enemmän klassisia ranskalaisia romaaneja, kun taas ranskalaiset lainaavat uusimpia dvd:itä. Lapsista suomalaiset lainaavat etenkin kuvakirjoja ja ranskalaiset sarjakuvia.

Kirjaston kuukausittaisessa uutiskirjeessä on kirjavinkkejä ja kerrotaan koko instituutin tulevista tapahtumista: elokuva- ja teemailloista, näyttelyistä, luennoista, lukupiireistä ja keskustelutilaisuuksista.

Kulttuurikylpylä kaikille

Suomessa Ranskan instituutin kirjasto saa vuosittain noin 500 uutta asiakasta.

”Kaikenikäisiä ranskalaisesta kulttuurista ja kirjallisuudesta kiinnostuneita, jotka haluavat opiskella ranskaa, tai parantaa ja ylläpitää ranskan kielen taitojaan. Opiskelijoita. Ranskan matkaa suunnittelevia. Ihmisiä, jotka mielellään lukevat ja kuuntelevat teoksia ranskaksi. Kaikkia heitä, jotka haluavat ylläpitää yhteyttä ranskalaiseen kulttuuriin”, Schorderet ja Toledano kertovat.

”Kirjastossa käy myös Helsingissä asuvia ranskankielisiä: ranskalaisia, sveitsiläisiä, belgialaisia, kanadalaisia, marokkolaisia. Paljon perheitä, joiden on vaikea löytää haluamaansa ranskalaista kirjallisuutta muualta Suomessa. Lauantaiaamuisin meillä on erityisiä lasten aktiviteetteja, opiskelemme kieltä ja luemme kirjoja.”

Rahanarvoisia etuja

Mediakirjaston toiminta rahoitetaan Ranskan ulkoministeriön tuella, instituutin järjestämien kielikurssien maksuilla sekä kirjaston jäsenmaksuilla. Kirjastokortti maksaa 25 euroa vuodessa, opiskelijoille sekä ranskan kielen opettajille 15 euroa. Kielikursseille osallistuvat saavat kirjastokortin maksutta puoleksi vuodeksi.

”Esimerkiksi ranskalaisten verkkolehtien 80-100 euron tilausmaksuihin verrattuna kirjastokortti maksaa näin nopeasti itsensä”, Schorderet toteaa.

Tänä keväänä Ranskan instituutti käynnisti neljän helsinkiläiskahvilan kanssa yhteistyön, jossa kirjastokortilla saa kahviloissa ranskalaisia herkkuja alennuksella.

Helsingin yliopistossa ranskan kieltä ja ranskankielistä kulttuuria sekä viestintää opiskellut, lapsuutensa Pariisissa viettänyt Linnea Kunnas-Shinde on toiveidensa työpaikassa.

Kirjastotyönsä rinnalla hän on instituutin Campus France -vastaava ja neuvoo Ranskaan opiskelemaan aikovia. Muutkin Ranskan matkaa suunnittelevat kysyvät mielellään vinkkejä esimerkiksi turistialueista.

”Parasta työssäni ovat ihmiskontaktit. Se, että saan työskennellä Ranskasta, ranskan kielestä ja ranskalaisesta kulttuurista kiinnostuneiden ihmisten kanssa.”

Ranskan instituutin kirjasto

Yrjönkatu 36, Helsinki
Avoinna ma-to 11-19, pe-la 10-16
www.france.fi/kirjasto

Tutustu myös

Goethe-instituutin kirjasto

Hyvä valikoima saksankielistä aineistoa ja myös suomennoksia. Kirjoja, äänikirjoja, lehtiä, elokuvia ja sarjakuvia niin lapsille kuin aikuisille. Digikirjastossa on ladattavissa yli 23 000 saksankielistä mediaa. Lukupiirissä keskustellaan kirjoista rennosti, käyttäen ja parantaen samalla saksantaitoja. Kirjastokortin saa rekisteröitymällä asiakkaaksi, lainaaminen on maksutonta.

Salomonkatu 5 B (Kamppi), Helsinki
Avoinna ma-to klo 10-18
www.goethe.de/ins/fi/fi/kul/bib.html

Italian kulttuuri-instituutin kirjasto

Yli 10 000 teoksen kokoelma italialaisia klassikoita, antologioita, taidehistoriaa ja elokuvataidetta, filosofiaa, valtio- ja oikeustieteitä, kielitiedettä, sana- ja tietosanakirjoja. Lisäksi lehtiä, elokuvia, videoita ja DVD-levyjä. Kokoelmaa päivitetään jatkuvasti uusimmilla teoksilla. Lainaaminen on maksutonta.

Vuorimiehenkatu 11 B, Helsinki
Käynnistä sovitaan etukäteen sähköpostilla.
https://iichelsinki.esteri.it/iic_helsinki/fi/

Tuglas-seuran Baltia-kirjasto

Kotimaisen Viro-järjestön ylläpitämä kirjasto sisältää Tuglas-seuran Viro-kokoelman, Rozentals-seuran Latvia-kokoelman ja Donelaitis-seuran Liettua-kokoelman. Painopiste on virolaisessa kaunokirjallisuudessa – proosa, lyriikka, lastenkirjallisuus – sekä Viroa käsittelevässä tietokirjallisuudessa, etenkin historiassa. Lisäksi elokuvia, musiikkia, virolaisia kulttuurilehtiä ja sanomalehtiä. Palvelut ovat maksuttomia.

Viro-keskus, Sörnäisten rantatie 22, Helsinki
Avoinna ma-pe 10-17
www.tuglas.fi/baltia-kirjasto