Etusivu> Kirjastolehti > ”Rakastan fyysistä kirjaa, hypistellä sitä, haistaa sen”

”Rakastan fyysistä kirjaa, hypistellä sitä, haistaa sen”

Kirkon kanssa yhteen ottaneen pappi Kai Sadinmaan rakkain kirjallinen hahmo on Don Quijote.

Kai Sadinmaa kasvoi Torniossa ja harrasti intohimoisesti jalkapalloa. Hän ei kuitenkaan päätynyt palloammattilaiseksi vaan papiksi ja kirjailijaksi, joka tunnetaan väkevistä kannanotoistaan. Vuonna 2014 julkaistun kirjansa 10 teesiä kirkolle julkistamistilaisuudessa hän teippasi omat teesinsä Helsingin tuomiokirkon oveen, ja vuonna 2017 hän odotti jalkapuussa tuomiokapitulin päätöstä siitä, mitä seurauksia hänelle tulee homoparin vihkimisestä.

Sadinmaan viimeisin teos on 2019 ilmestynyt Kuolleiden kirja, jossa hän kirjoittaa Malmin hautausmaalla lepäävistä ihmisistä.

”Olen lukenut paljon taustakirjallisuutta omia kirjojani varten, lähinnä tiedonhakuun. Kirjojen lukeminen liittyy aina joko omien kirjojen kirjoittamiseen tai teologisen ajattelun syventämiseen.” 

Kuinka paljon luen

”Lähes koko ajan on joku kirja menossa. En välttämättä silti lue paljon. Liikaa menee aikaa nettiin. Kirjallisuus on minulle elinehto, henkireikä todellisuuteen.” 

Mitä luen tällä hetkellä

Juhani Rekolan kirjaa Kirkas mystiikka.” 

Suhteeni e- ja äänikirjoihin

”Luen e-kirjoja, jos se on välttämätöntä enkä saa haluamaani kirjaa muuten hankittua. Rakastan fyysistä kirjaa, hypistellä sitä, haistaa sen. E- tai äänikirja ei voi sitä korvata. En kuuntele äänikirjoja.” 

Suosikkilajityyppini

”Romaanit ja tietokirjat ovat suosikkejani. Yhteiskunnalliset, sosiologiset, uskonnolliset ja hengelliset teemat kiinnostavat minua.” 

Miten järjestän kirjani

”Minulla on kolme erillistä kirjahyllyä. Yhden olen rakentanut kahdesta lankusta, joiden välissä tukipilareina on kasa kirjoja. Yksi hyllyistä on melko epäkäytännöllinen. Se on massiivinen, ja siinä on vain kaksi aivan liian leveää hyllyä. Kirjani ovat hyllyissä sikin sokin. Olen järjestänyt ne jossain vaiheessa temaattisesti, mutta ajan myötä ne ovat menneet sekaisin.” 

Rakkain kirjani

Karamazovin veljekset. Kirjalla oli suuri vaikutus. Luin sen, kun opiskelin teologiaa Helsingin yliopistossa. Se opetti enemmän teologiasta, ihmisestä, maailmasta ja Jumalasta kuin kaikki teologiset opinnot yhteensä.” 

Kirja jonka haluaisin lukea

Emmanuel Carreren The Kingdom.” 

Mikä sai minut kirjoittamaan

”Pakko jäsentää omia ajatuksia. Kirjoittaminen on minulle ajattelua ja yhteyden löytämistä.”