Etusivu> Kirjastolehti > Pudasjärvellä lainataan eräkirjallisuutta

Pudasjärvellä lainataan eräkirjallisuutta

VUONNA 1950 ilmestynyt Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu on laulujoutsenien puolesta uupumatta valistustyötä tehneen Yrjö Kokon monivuotisen ponnistelun tulos.

Pudasjärven kaupunginkirjaston va. kirjastonjohtajan Outi Nivakosken mukaan etenkin eräaiheiset tarinat sekä metsästys- ja kalastusoppaat kiinnostavat lainaajia.  
”Pudasjärvellä metsästys, kalastus sekä muu eränkäynti ja luonnossa liikkuminen ovat suosittuja harrastuksia. Kirjoista haetaan selvästi innoitusta ja tukea omiin harrastuksiin.”
Yrjö Kokon eräaiheinen teos Laulujoutsen: Ultima Thulen lintu ei kuitenkaan ole kiertänyt enää vilkkaasti.  ”Nuorempia lukijoita vanha kirja ei välttämättä houkuttele, ja varttuneempi väki on ehtinyt lukea sen jo aiemmin – ehkä omistaa teoksen itsekin, ” Nivakoski arvelee.

Yrjö Kokko: Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu
WSOY 1984

LAINATTU viimeksi: 2015
LAINOJA yhteensä: 71

VUONNA 1950 ilmestynyt Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu on laulujoutsenien puolesta uupumatta valistustyötä tehneen Yrjö Kokon monivuotisen ponnistelun tulos. Kirjassa karjalaistaustainen etelän mies Tiiti ja saamelainen eränkävijä Niuniu kulkevat pitkin Lapin tunturiseutuja etsimässä harvinaista laulujoutsenta, jonka löytäminen loputtoman erämaan keskeltä tuntuu kuitenkin mahdottomalta. Kokko kulki samat reitit oikeassa elämässäkin ystävänsä Sulo Rovan kanssa valokuvatakseen pohjoisen salaperäisen linnun. Laulujoutsen oli 1900-luvun alkupuolella häviämässä Suomesta, mutta sittemmin kanta on elpynyt. Teos on suomalaisen ympäristöheräämisen ja luonnonsuojelukirjallisuuden klassikko, josta välittyy syvä kunnioitus pohjoisen luontoa ja elämäntapaa kohtaan.