Kirjastotoimenjohtaja Asko Hursti pitää kattavan kokoelman ylläpitämistä tärkeänä. Porin pääkirjastolla onkin käyttäjiä monipuolisesti opiskelijoista lapsiperheisiin. ”Suurten tieteellisten kirjastojen puuttuminen näkyy täällä tietokirjallisuuden kaunokirjallisuutta suurempina lainausmäärinä”, hän sanoo.
Viime vuosina Porissa on tehty työtä lasten- ja nuortenkirjallisuuden eteen esimerkiksi tarjoamalla runsaasti kirjavinkkausta. Lainausmäärät ovatkin nousseet.
Hursti arvelee, että esimerkiksi Henning Mankellin Tähtiin karkaava koira voisi tavoittaa vieläkin enemmän lukijoita, jos oikea kohderyhmä löytyisi. Aikuislukijoiden suosikkidekkaristin lastenkirjan luokitteleminen ei ole niin yksiselitteistä. ”Meillä Mankellin teos on sijoitettu nuorille aikuisille tarkoitettuun hyllyyn. Siellä 11-vuotiasta poikaa käsittelevä aihe saattaa kuitenkin myös vieroittaa lukijoita.”
Pearl S. Buck: Mandala, Tammi (1972)
Lainattu viimeeksi: 2006
Lainoja yhteensä: 22
Nobelkirjailija Pearl S. Buck kuvaa henkilöhahmojaan hyväntahtoisesti ja idealisoidulla orientalismilla hyöstettynä asetelmassa, jossa austenilaiset tanssiaismekot ovat vaihtuneet värikkäisiin sareihin. Teos esittää Intian itämaista viisautta tihkuvana maana, jossa kastijärjestelmän ja järjestettyjen avioliittojen perinteet joutuvat vastatuksin länsimaisen romanttisen rakkauden ihanteen kanssa. Kysymys todellisesta rakkaudesta koskettaa kaikkia pitkään aviossa olleesta pariskunnasta aina perheen naimaikäiseen tyttäreen. Kolmiodraaman ainekset ovat valmiit, kun mukaan kuvioihin astuu amerikkalainen nainen. Kirja on suositeltavaa lukemista näyttävää melodraamaa kavahtamattomille, jotka janoavat sekä harlekiiniromaaneja että eksoottisia maita.
P. C. Jersild: Jälkeen vedenpaisumuksen, Tammi (1983)
Lainattu viimeksi: 2011
Lainoja yhteensä: 8
Tieteiskirjallisuuden traditiosta ammentava teos seuraa ydinsodan jälkeisen maailman raunioissa eläviä ihmisraukkoja, jotka loppuun ajettuina ja kaiken nähneinä kamppailevat selviytymisestä raa’assa ja kylmässä elämänpiirissä. Ruotsalaiskirjailijan Raamattu-viittauksia vilisevä dystopiakuvaus luotaa pohjoista mentaliteettia – tai oikeastaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion muovaaman ihmisen rippeitä – ääriolosuhteissa, joissa ainoa laki on eloonjäämisen laki. Henkilöhahmojen päänsisäiseen elämänpaloon on helppo eläytyä. Lisäksi sujuvalukuisesta romaanista on löydettävissä myös ekofasistista moraalikritiikkiä.
Bob Elsdale: Harmaa aine: miksi vanhana on hauskaa! LK-kirjat (2006)
Lainattu viimeeksi: 2009
Lainoja yhteensä: 3
Valokuvakirja rakentuu Bob Elsdalen elämäniloa huokuvien norsuvalokuvien ympärille. Kun niihin on yhdistetty ikääntymistä pohtivia aforismeja, yhteisvaikutus on hämmentävä – lopputulos muistuttaa lähinnä kirjaksi laajennettua postikorttia. Norsukuvat ovat jo sinänsä absurdeja: niissä merenrannalla kuvatut eläimet esimerkiksi lennättävät leijoja tai pelaavat shakkia. Kirjan kohderyhmää ovat ne, joita ikääntyminen mietityttää. Mukana tulee jopa suurennuslasi, joka ilahduttanee heikkonäköisiä.
Henning Mankell: Tähtiin karkaava koira, WSOY (2003)
Lainattu viimeeksi: 2012
Lainoja yhteensä: 732
Kuka osaisikaan kirjoittaa nuortenromaanin mukaansatempaavammin kuin dekkarigenren mestarikertoja? Tähtiin karkaava koira aloittaa Mankelin neliosaisen lasten- ja nuortenkirjasarjan. Norrlantilaisessa pikkukaupungissa isänsä kanssa asuvalle 11-vuotiaalle Joelille aikuisten maailma näyttäytyy siinä määrin vieraana, että haaveiluun taipuvainen mieli kehittää villejä juonenkäänteitä – ne vievät Joelin jäljittämään salaperäistä koiraa. Teoksesta on tunnistettavissa poikakirjallisuuden perusvivahteita sekä salapoliisileikkinostalgiaa, mutta arvoituksen ratkaisu ei silti ole ilmeisimmistä päästä.