Etusivu> Kirjastolehti > Ongelma-asiakkaita?

Ongelma-asiakkaita?

NUORET. Niitä ei joko tavoita, tai sitten ne tulevat paikalle joukoin ja aiheuttavat häiriötä.

 

NUORET. Niitä ei joko tavoita, tai sitten ne tulevat paikalle joukoin ja aiheuttavat häiriötä. Tämä tuntuu olevan yleinen ajatuskuvio nuorista kirjastoissa. Kun kirjasto onnistuu houkuttelemaan nuoret paikalle, osa asiakkaista ärsyyntyy. Eivätkö ne tajua olla hiljaa, kuten kirjastossa kuuluu?

Eivät. Koska ne eivät välttämättä tule kirjastoon käyttämään kirjaston perinteisiä palveluja, kuten kirjaa.

ITSEKIN joskus mietin, miksi ihmeessä kirjastot väen vängällä haluavat kalastella nuoria asiakkaita. Jos nuori on lapsena käyttänyt kirjastoa, hän luultavasti palaa käyttäjäksi opiskeluaikanaan tai viimeistään oman lapsensa kanssa.  Siinä välissä on muuta tärkeämpää: ihastukset, kaverit, harrastukset, vetelänä lojuminen eli haaveilu. Kasvaminen vaatii energiaa eikä sitä riitä kaikkeen.

VIIMEISTÄÄN tätä tuoretta Nuoret & koulutus -teemanumeroa (1/16) tehdessä olen ymmärtänyt miksi nuoret on kirjastolle tärkeä asiakasryhmä. Siksi, että on paljon nuoria, joilla ei ole laajaa ystäväpiiriä, harrastuksia ja aikuista, joka auttaisi ja neuvoisi. Kirjaston kynnys on matala eikä siellä käynti leimaa ihmistä – oikeastaan päinvastoin. Kirjastosta ollaan usein ylpeitä.

KUN vanhempi asiakas tulee kirjastoon lukemaan päivän lehdet, nuori hakee kirjastosta turvallista paikkaa viettää aikaa ja tavata ystäviä. Siellä on aikuisia, joilta on ehkä helpompi kysyä joistain asioista kuin omalta vanhemmalta. ”Nuoret hakevat minulta usein neuvoja. He kyselevät suomenkielestä ja radikalisoitumisesta eli miten toimia, jos joku yrittää värvätä (ISISiin)”, kertoi Somaliasta aikanaan Suomeen muuttanut nuorisotyöntekijä.

KIRJASTOLLA on suuri merkitys tänne saapuville turvapaikanhakijoille. Paitsi että he pääsevät kirjastossa internetyhteyden äärelle, he tutustuvat paikallisiin ihmisiin ja tapoihin. Kirjasto tarjoaa toimettomille, syrjäytymisuhan alla oleville nuorille paikan, jossa he ovat samanarvoisia kuin muut asiakkaat. Parhaimmillaan kirjasto voi tarjota eväät opiskelu- tai työpaikan saamiseen.

KUN tarkemmin miettii asiaa, kirjasto on tärkeä ylipäätään muutostilanteissa. Elämän kriiseissä. Olen itse muuttanut lapsena ja nuorena lähes vuosittain ja aina ensimmäisenä olen etsinyt käsiini lähikirjaston. Se on ollut turvapaikka, kaikkialla melko samanlainen.
Kirjasto kotouttaa niin maahan- kuin toiselta paikkakunnaltakin muuttajan.