Kuopion pääkirjastosta avattiin kulku museoon. Se voi tuoda museolle lisää kävijöitä, mutta myös auttaa museota ja kirjastoa tekemään yhteisiä sisältöjä.
Kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen ryhtyy esittelemään Kuopion kaupunginkirjaston uudistunutta pääkirjastoa. Alakerrasta löytyvät lehtilukusalit, hiljaisen työskentelyn tila ja ryhmätyötila, jotka on peruskorjattu. Lastenosasto siirrettiin yläkerrasta keskikerrokseen ja musiikkiosasto keskikerroksesta yläkertaan.
”Nämä ovat suurimpia kirjastossa tehtyjä uudistuksia. Iso peruskorjaus on jossain vaiheessa vielä edessä”, Savinainen kertoo.
Pääkirjasto on nykyisin osa Kanttia, Tiedon ja tarinoiden korttelia. Kokonaisuuteen kuuluvat myös Kuopion museo uudisrakennuksineen, Kahvila Kantti sekä Kohtaamo, joka on tila kaupungin järjestämiä tilaisuuksia varten.
Kantin perustamisen taustalla on kirjasto- ja museoväen yhteistyön syventäminen. Esille nostettavia aiheita valitaan yhdessä. Ohjelmaa järjestetään sekä museon että kirjaston tiloissa.
”Näyttelyiden aiheet voivat tulevaisuudessa nousta kirjastosta, siitä, mikä on pinnalla kirjallisuudessa.”
Kirjastoon rakennettiin esiintymislavat aikuisten ja lasten osastolle. Lavoilla järjestettävissä esityksissä voi oppia samoista aiheista kuin museossa.
Leonardo kirjastossa
Kuopion museon uudisrakennus avattiin kesäkuussa. L3dnardo Da Vinci -avajaisnäyttelyssä esitellään Leonardo da Vinci monelta kantilta – taiteilijana, keksijänä ja tieteentekijänä.
Renessanssineroon tutustumista voi jatkaa kirjastossa. Leonardosta kertovia teoksia on nostettu näkyville paikoille eri osastoilla. Lapsille vinkataan luovuuteen ja ongelmanratkaisuun innostavia kirjoja.
Syksyn ohjelmaan kuuluu muun muassa luentosarja renessanssista. Luennoille saa osallistua kokoussalissa tai etänä. Luennot käsittelevät taiteilijan lisäksi renessanssinaikaista kirjallisuutta ja muotia. Kirjasto ja museo ovat tehneet yhdessä Ole oman elämäsi Leonardo -videoita.
Käytävä vie museoon
Pääkirjaston aulasta alkavan käytävän päässä on ovi museon uudisrakennukseen. Museon vanha puoli on valmistunut vuonna 1907, kirjasto vuonna 1967.
Kirjastolla on hyvänä vuonna yli 800 000 kävijää. Museolla kävijöitä oli ennen peruskorjausta ja uudisrakennuksen avaamista noin 40 000 vuodessa. Kantissa toivotaan, että museoon intoutuu kulkemaan uusia vierailijoita kirjastosta.
”Ajatus on, että kirjastosta on helppo siirtyä museoon. Ja että museosta tulisi ihmisille yhtä paljon käytetty palvelu kuin kirjasto.”
Elokuisena aamupäivänä näyttelyyn on jonoa. Menijöitä näyttäisi olevan myös museon vanhalle puolelle. Kulttuurihistorialliset ja luonnontieteelliset perusnäyttelyt avautuvat museon vanhan puolen peruskorjauksen jälkeen ensi vuoden alussa.
Lisää aukioloa
Kanttiin kuuluminen tuo kirjastotyöntekijöiden arkeen uusia puolia.
”Yhteistyö vaikuttaa esimerkiksi siihen, mitä kirjastonhoitaja lukee lapsille satutunnilla”, Päivi Savinainen kertoo.
Kuopion kaupunginkirjaston pääkirjasto on syyskyyn alusta alkaen auki myös sunnuntaisin, sillä onhan museokin auki sunnuntaisin.
Tiedon ja tarinoiden kortteli Kantti on saanut nimensä Minna Canthista. Kirjailija asui suuren osan elämästään Kuopiossa, ja oli rohkea yhteiskunnallinen vaikuttaja.
”Nimensäkin takia Kantti velvoittaa meitä olemaan rohkeita siinä, mitä aiheita nostamme esille. Muutoin ajatus siitä, mikä on Kanttia, kehittyy kokeilujen myötä”, Päivi Savinainen sanoo.