Mies on kirjaston kannalta ongelmallinen olento siksi, että mies saattaa käydä kirjastossa vaikka joka päivä jättämättä itsestään jälkeäkään.
KIRJASTOLEHDEN tuorein numero (2/13) on omistettu mies-teemalle, koska halusimme paneutua syvällisesti kirjastoissa näkymättömämpään sukupuoleen. Mies on kirjaston kannalta ongelmallinen olento siksi, että mies saattaa käydä vaikka joka päivä kirjastossa jättämättä itsestään jälkeäkään. Tällainen kirjaston asiakas on muun muassa Tuomas Enbuske, joka taannoin kertoi Kirjastolehden (4/12) haastattelussa, ettei ikinä lainaa mitään. Hän käy kuitenkin kirjastossa päivittäin – lukemassa päivän lehdet.
LUKUSALIN ahkera käyttäjä ei jää tilastoihin eikä hänestä kerry lainaajaprofiilia. Toimittajamme Maija Männistö onnistui kuitenkin kaivamaan jotain tilastotietoja kirjastoa käyttävistä miehistä. Ei liene yllätys, että mies lainaa yleisemmin lehden kuin kirjan, ja että se lehti on Tekniikan maailma. Sen sijaan yllätys oli, että lainatuin naiskirjailija oli Aino Havukainen. Miehet siis lainaavat Tatu & Patu -kirjoja lapsilleen, enemmän, kuin naiskirjailijoiden teoksia itselleen.
TOIMITTAJA Marjaana Roponen otti selvää millaisia miehiä
kirjastoissa on töissä ja mitä he ajattelevat työstään. Hanna Vilkman jututti kirjavinkkari-kirjastovirkailija Esko Nousiaista ja kysyi mm. mitä teinipojille kannattaa kirjastosta lainata.
OLEMME viime aikoina saaneet lukea huolestuttavia uutisia suomalaispoikien lukutaidon heikentymisestä ja miesten syrjäytymisestä. Miksi pojat eivät enää lue? Miten heidät saataisiin kirjastoon? Ja miten voi suomalainen mies? Näihin kysymyksiin tuoreessa numerossa vastaa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka on uransa aikana keskittynyt erityisesti poikien kohtaamiin haasteisiin.
JOS olet poikalapsen vanhempi, kummi, tuttava, opettaja tai kirjastossa
töissä, etsi Kirjastolehti kirjastosta ja sieltä Sinkkosen vinkit talteen!