Juttusarjassa kerromme, miten tunnetut suomalaiset saavat itsensä liikkeelle.
Matti Rönkää kiehtoo ajatus leikkimisestä. Jos aikuiset suhtautuisivat arkisiin askareisiin kuin leikkiin, rutiinit voisivat sujua, no, leikiten.
“Leikin säännöt vaihtelevat tilanteesta toiseen, mutta työ on parhaimmillaan sitä, että ikään kuin leikimme vakavissamme kivojen kavereiden kanssa”, Rönkä sanoo.
Aina työnteko ei ole hymyssä suin leikkimistä. Niin uutistoimittajan kuin kirjailijankin arjessa on vaikeita hetkiä. Silloin Rönkää auttaa se, että hän sulkee hetkeksi tietokoneen ja puuhaa jotakin aivan muuta.
”Aina voi valita projektin, joka sillä hetkellä tuntuu mukavalta.”
Esimerkiksi vanhassa omakotitalossa on aina tekemistä, joten Rönkä saattaa vaihtaa kirjoittamisen nikkarointiin tai lumitöihin. Suurin intohimo ovat metsätyöt.
”Metsähommissani ei ole hirveästi taloudellista järkeä, mutta nautin niistä. Mekaanista työtä tehdessä mieli toimii samalla, ratkoo ja keksii kaikenlaista.”
Arkivapaista boostia
Aikaansaamista auttaa Röngän tapauksessa se, että hän on töissä niihin aikoihin, jolloin hän on luovimmillaan. Hän on tehokkain iltaisin. Aamut on pyhitetty rauhallisille rutiineille ja liikunnalle.
Osa-aikainen ja iltapainotteinen päätyö sujuvoittaa arkisten asioiden hoitamista. Vapaapäivinä voi jättää parran ajamatta ja käydä kaupassa jonottamatta.
”Jos menen Ikeaan, menen sinne tiistaina aamupäivällä, en perjantai-iltana töiden jälkeen, kun kaikki muutkin ovat siellä.”
Kun vastassa on esimerkiksi tiukka deadline, Rönkä saa itsestään irti tehoja aamuisinkin.
Myös suunnitelmallisuus auttaa. Röngän mielestä on pötypuhetta väittää, että suunnitelmallisesti kirjoittamalla syntyisi huonoa proosaa.
”Suunnitelmankin sisällä voi olla vaikka kuinka luova. Kyllä jumalallisen käden johdattamana kirjoitettu teos voi myös olla huono.”
Yksi eniten hävinneistä
Deadlinet eivät yleensä tuota Röngälle ongelmia. Hän pyrkii tekemään asioita etunojassa ja ottamaan vastaan vain sellaisia töitä, joihin tarttuu mielellään.
Alkuun pääsyä hidastaa joskus pasianssipeli mahjong.
”Se on synti, josta syyllistän itseäni. Välillä tietyn kirjoitetun sivumäärän jälkeen kurkkaan sosiaalisen median ja pelaan yhden mahjongin.”
Syyllisyydentunnosta huolimatta Rönkä kuvailee itseään ”nautiskelevaksi herraksi”. Jos on iltakymmeneen asti puuhastellut ja saanut asioita aikaan, hyvä iltapala ja viinilasi elokuvan tai hyvän kirjan kanssa on kuin palkinto tehdystä työstä.
Myös liikunta auttaa säilyttämään energiatason sopivana.
”Olen yksi Suomen eniten hävinneistä urheilijoista.”
Näin saan aikaan -juttusarjassa tunnetut suomalaiset kertovat, miten he saavat itsensä liikkeelle.