Etusivu> Kirjastolehti > Maria Veitola: Luen aina, kun ehdin

Maria Veitola: Luen aina, kun ehdin

Toimittaja Maria Veitola kantaa kirjaa kassissaan vapaahetken toivossa.

Maria Veitola tunnetaan talk show -juontajana ja tv-kasvona, joka yökyläilee julkisuuden henkilöiden kotona. Veitolan työ on ennen kaikkea ihmisten kanssa puhumista, mutta vapaa-ajallaan hänellä on tiivis suhde kirjoitettuun sanaan. Hän on aina lukenut paljon, lapsuuden Tiina-kirjoista asti. 

Tänä vuonna kirjallisuus on vaihtunut harrastuksesta työksi. Hän on julkaissut ensimmäisen oman kirjansa Veitolan, joka koostuu omaelämäkerrallisista teksteistä. 

Kauno- vai tietokirjallisuus

”Kaunokirjallisuus ehdottomasti. Musta on ihanaa hävitä kirjan maailmaan, pois omasta arjesta ja tästä todellisuudesta.” 

Suhteeni kirjallisuuteen

”Luen aina, kun ehdin. Lomalle lähden ison kirjapinon tai täyteen ladatun lukulaitteen kanssa. Arkena en ehdi lukemaan niin paljon mutta joka päivä jotain. Mulla on usein kirja mukana kassissa, ja luen odottaessani raitiovaunua ja muina tyhjinä hetkinä.” 

Kirjahyllyni

”Kirjahyllyni on musta mittojen mukaan teetetty kaluste. Se on metrin korkea, kolme metriä leveä – ei mikään suuren suuri mutta juuri oikean kokoinen siihen, että kirjoja on hallittava määrä. Jos joku uusi kirja ei mahdu sinne, jostain vanhasta on luovuttava. Kirjat on koordinoitu värien mukaan.” 

Kirja, jonka luin viimeksi

Saara Turusen Sivuhenkilön. Rakastan Saara Turusen kirjoittamista! Rakkauden hirviö on yksi parhaista kirjoista, joita olen ikinä lukenut.” 

Rakkain kirjani

Charlotte Binghamin omaelämäkerrallinen Ruusu ja rikkaruohot, jonka Bingham on kirjoittanut vuonna 1962. Löysin nuorena tyttönä mummini kesämökiltä tämän äitini vanhan kirjan. Kirjan tenhoa on vaikea selittää, mutta Bingham kertoo tosi hauskasti nuoren yläluokkaisen tytön elämästä ja siitä, millaista on etsiä ihannemiestä niissä porukoissa. Jotenkin todella edellä aikaansa oleva ja ihan superviihdyttävästi kirjoitettu kirja, jonka olen lukenut varmaan 20 kertaa.” 

Suhtautumiseni kirjapettymyksiin

”Jos kirja ei koukuta ja vie mukanaan, en viitsi kiukuttaa sitä läpi. Elämä on liian lyhyt, että kallisarvoista aikaa kannattaisi kuluttaa sellaisten ihmisten, asioiden ja kirjojen parissa, jotka eivät sytytä.” 

Kirja, jonka viimeksi annoin lahjaksi ja jonka viimeksi sain

”Annoin lahjaksi oman just ilmestyneen kirjani! Ja sain lahjaksi Anton Vanha-Majamaan kirjoittaman Kannabiskirjan.” 

Kirja, jonka haluaisin lukea

”Luin juuri hienon ja inspiroivan haastattelun Leena Krohnista ja tajusin, etten ole lukenut yhtäkään hänen kirjaansa. Nyt haluan ja aion lukea.”