Etusivu> Kirjastolehti > Mari Rantasila: Palaan usein Monet’n puutarha -kirjaan

Mari Rantasila: Palaan usein Monet’n puutarha -kirjaan

Elokuvaohjaaja aloitti kirjojen lukemisen veljiensä aapisesta.

Porilaissyntyinen Mari Rantasila tunnetaan niin laulaja-lauluntekijänä, näyttelijänä kuin ohjaajana. Hänen viimeisin ohjauksensa on Puluboin ja Ponin leffa.

Lukemaan Rantasila oppi jo neljävuotiaana. Hän luki aikuisten kirjoja jo varhain.

”Täytyy myöntää, että kymmenvuotiaana en tainnut ymmärtää olennaista Mario Puzon Kummisedästä. Sen sijaan Sally Salmisen Katriina kolahti jo lapsena.” 

Milloin ja missä luen

”Illalla luen aina ennen nukahtamista ja lomalla voin ahmia useita kirjoja yhteen menoon. Luen mieluiten makuuasennossa joko sängyllä tai sohvalla – tai ulkona lepotuolissa tai nurmikolla.” 

Millainen on kirjahyllyni ja sen sisältö

”Kirjahyllyni on mäntypuinen Lundia. Nykyään se sisältää enimmäkseen tietokirjallisuutta sekä lastenkirjoja. Niiden lisäksi siellä on romaaneja, joista olen ohjannut elokuvia tai joihin perustuvissa jutuissa olen näytellyt, sekä muutamia nuoruuteni tärkeitä teoksia, kuten Simone de Beauvoiria, Sally Salmisen Katriina, Edith Södergranin ja Arja Tiaisen runoja sekä nuottikirjoja. Monet’n puutarha -kirjaan palaan myös usein. Kävin puutarhassa Ranskassa äitini kanssa 1990-luvulla, ja teos palauttaa matkan elävästi mieleeni. Muistelen kirjaa lukiessani lämmöllä edesmennyttä äitiäni.” 

Suhteeni kirjastoon

”Kirjastoja olen käyttänyt aina. Nuorena Porissa 1970-luvulla käytin ahkerasti musiikkikirjastoa sekä kirjaston lukusalia lehtien lukemiseen. Lehtiä käyn edelleen lukemassa kirjastossa. Nykyään kierrätän kirjoja myös ystävieni kanssa. Joku ostaa jonkun uuden teoksen ja laittaa sen sitten eteenpäin kommenttien kera.” 

Kirja, jonka luin viimeksi

”Luin viimeksi uudestaan Simone de Beauvoirin Perhetytön muistelmat ja tällä hetkellä luen sen kakkososaa Voiman vuodet. Halusin palata nuoruuteni kirjasarjaan ja miettiä, mitä ajattelen silloisesta idolistani nyt. Tässä iässä luin kirjaa enemmän naisen aseman aikalaiskuvauksena. Nuorempana de Beauvoir oli minulle ihanne naisesta, joka kulkee omia polkujaan. Tosin jo silloin hämmästelin, miten ihailevasti hän suhtautui kumppaniinsa Sartreen ja miten varma hän oli tämän neroudesta verrattuna itseensä.” 

Noloin kirjani

”Nuorena häpesin sitä, että olin lukenut Herttasarjan novelleja. Haukuin niitä kavereille ja väitin, etten ikinä lukisi mitään niin typerää. Tosiasiassa kyllä muutaman kerran upposin niiden melodramaattisiin pyörteisiin teini-iän romantiikan nälässäni.” 

Kirja, jonka haluat lukea

”Seuraavaksi listallani on ainakin Olli Jalosen Taivaanpallo-romaani sekä Saara Cantellin näyttelijäntyöhön pureutuva tietokirja.”