Myöhästymismaksuilla ostetaan kirjoja ja maksetaan kirjaston työntekijöiden palkkoja.
Jos lainojen myöhästyminen nolottaa turkulaista, häntä saattaa kiinnostaa tämä tieto.
Kirjojen myöhästymisestä aiheutuvat maksut siirtyvät suoraan Turun kaupunginkirjaston toimintatuottoihin, eli kirjaston toiminnan ylläpitämiseen.
”Viime vuonna myöhästymismaksut, eli noin 310 000 euroa, muodostivat 41 prosenttia toimintatuotoistamme. Koko budjetin toimintamenoista se oli noin kuusi ja puoli prosenttia”, kertoo Turun kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula.
Summaan sisältyvät myöhästymismaksujen lisäksi kaukolainoista perittävät kulut sekä aineistokorvaukset. Maksuista koostuvalla rahalla tehdään muun muassa aineistohankintoja ja kustannetaan kirjastovirkailijoiden palkkoja.
”Jos mietitään, että kirjastovirkailijan keskipalkka liikkuu siellä reilun 2000 euron kieppeillä, niin tuolla summalla työllistetään aika monta henkilöä vuodessa”, Pilppula sanoo.
Kirjaston tehtävänä ei tietenkään ole haalia myöhästymismaksuja, mutta käytännössä niistä koostuva summa on pysynyt tietyllä vuositasolla jo pitkään.
Entä jos yhtäkkiä tapahtuukin kollektiivinen asiakkaiden ryhdistäytymisliike, ja myöhästymismaksujen summa pienenee radikaalisti?
”En usko, että tällaista suurta, äkkinäistä muutosta tapahtuu. Niin voi toki käydä vähitellen, ja summa korvataan sitten kirjaston budjetissa muulla tapaa.”
Tähän mennessä myöhästymismaksuja on voinut hoitaa vain paikan päällä Varsinais-Suomen Vaski-kirjastoissa. Alkuvuodesta on otettu kuitenkin käyttöön myös verkkomaksu.
Maksuttomat varaukset
Vuonna 2017 Vaski-kirjastoissa korotettiin myöhästymismaksuja. Samalla poistuivat lainojen varausmaksut. Lainojen varausmäärät ovat sittemmin kohonneet huimasti, ja palaute on ollut kiittävää.
Pilppulan mielestä varausten maksuttomuus palvelee parhaiten kirjaston tarkoitusta, eli saavutettavuutta.
”Varausmaksukäytäntö ei ollut tasa-arvoinen. Kaikkien kirjaston asiakkaiden pitää voida käyttää kirjastoa yhteiskuntaluokasta tai varallisuudesta riippumatta.”
Myöhästymismaksujen korotuksilla puolestaan on haluttu varmistaa lainamateriaalin palautuminen kiertoon entistä tehokkaammin. Toistaiseksi Vaski-kirjastojen asiakkaat ovat voineet uusia lainat sähköisesti kolme kertaa.
”Käytäntönä useissa kirjastoissa on viiden kerran uusintamahdollisuus. Tähän siirtymisestä keskustellaan nyt myös meillä”, Pilppula kertoo.