Etusivu> Kirjastolehti > Maailman paras kirjastokunta on Nurmes

Maailman paras kirjastokunta on Nurmes

Maailman paras kirjastokunta on Nurmes, jossa vuonna 2014 oli 25,4 lainaa ja 15 käyntiä asukasta kohden.

Maailman paras kirjastokunta on Nurmes, jossa vuonna 2014 oli 25,4 lainaa ja 15 käyntiä asukasta kohden.

Vuosi sitten Suomen kirjastoseuran julkisti kisan Maailman parhaasta kirjastokunnasta.  Suomessa käytetään eniten kirjastoja maailmassa, joten tällä kriteerillä arveltiin, että maailman paras kirjastokuntakin lienee Suomessa.

Kirjastoseura haastoi kaikki Suomen kunnat ja kirjastot mukaan kisaan. Tulokset ovat nyt selvillä vuoden 2014 valtakunnallisten  kirjastotilastojen valmistuttua. Kriteerinä oli, missä kunnassa on eniten lainauksia ja käyntejä asukasta kohden vuonna 2014. Siis lainaus/asukas + käynnit /asukas = voittaja! Nurmes selviytyi voittajaksi suhdeluvulla 40.35.

”Taloudellisten uhkakuvienkin keskellä kannattaa muistaa, että maassamme vierailee jatkuvasti kirjastoturisteja ihmettelemässä, millaisia maailman käytetyimmät kirjastot oikein ovat. Pisa-tuloksissa olemme maailman kärkeä, kirjastokäynneissä ja lainoissa ehdoton ykkönen. Koko kirjastomaailma katsoo Nurmekseen”, Kirjastoseuran puheenjohtaja Jukka Relander sanoo.

 

Kirjastoja karsittiin ennätysmäärä

Tilastojen mukaan kirjastoja karsittiin viime vuonna enemmän kuin vuosikymmeniin. Tänä vuonna Suomessa on 25 kirjastoa vähemmän kuin vuosi sitten. Myös aineistomäärärahat supistuivat.
Seuraavan vaalikauden aikana uudistetaan kirjastolaki. Kirjastoalan järjestöt käynnistivät sitä silmällä pitäen #kirjastopuolue-kampanjan, jonka avulla halutaan tuoda esiin kirjastoille tärkeitä arvoja ja sellaista politiikkaa, että maailman parhaat kirjastot myös pysyvät maailman parhaina ja aktiivinen kirjastonkäyttö turvataan.

Suomen kirjastoseura korostaa maksuttomien kirjastopalvelujen tärkeyttä, kirjastopalvelujen merkitystä harvaanasutuilla alueilla, kirjaston keskeistä asemaa syrjäytymisen ehkäisemisessä ja tiedon vapaan saatavuuden turvaajana.            

Lisätietoja:  http://suomenkirjastoseura.fi
Tilastot: http://tilastot.kirjastot.fi/
Kirjastopuolue:
http://kirjastopuolue.fi