Etusivu> Kirjastolehti > Lastenkirjailija ympäristön asialla

Lastenkirjailija ympäristön asialla

Lastenkirjailija Stanislav Vostokov haluaa kirjojensa kautta sanoa sanansa ilmastonmuutokseen, luonnon tuhoamiseen ja kestämättömään kaupungistumiseen.

Lastenkirjallisuus voi Venäjällä hyvin. Lastenkirjakustantamoita perustetaan, uusia kirjoja julkaistaan paljon, ja jos kirja pääsee suurten kauppaketjujen listoille, on näkyvyyskin taattu.
”Lastenkirjoja myydään Venäjällä tällä hetkellä enemmän kuin aikuisten kirjallisuutta. Kriisiaikoina säästetään kaikesta, mutta lasten hyvinvoinnista tingitään viimeisenä”, arvelee kirjailija Stanislav Vostokov.
Vostokovin uusin teos, suomeksi viime vuonna julkaistu humoristinen ja viisas Frosjan talo on ollut Moskovan kirjakaupoissa yksi viime vuosien sinnikkäimmin listasijoitustaan puolustaneita lastenkirjoja. Kotimaansa kirjailijoitakin kurittavasta optimointitaloudesta Vostokov on kuitenkin huolissaan.
”Politiikka hävittää tai vaientaa paljon sivummalla ja marginaalissa olevaa. Venäjällä nykylastenkirjailijoiden tie julkisuuteen on esteitä täynnä, sillä heidän kirjojaan julkaisevat lähinnä pienet kulttuurikustantamot. Kirjakaupat ovat puolestaan jättimäisten holding-yhtiöiden hallinnassa.”

KIRJASTOISTA TULOA KIRJAILIJOILLE

Valtavan Venäjän lukuisissa pienissä kaupungeissa ja kylissä kirjallisuuden sanansaattaminen jääkin pääasiassa kirjastojen tehtäväksi. Pitkien kirjallisten perinteiden maassa kirjastojen asema on ollut vankka. Maassa on tällä hetkellä noin 3 000 lastenkirjallisuuteen erikoistunutta kirjastoa ja niiden lisäksi 50 000 kirjastoa, joissa on lastenosasto. Vostokov arvioi, että Frosjan talo on löytänyt hyllypaikkansa noin tuhannesta kirjastosta.
”Moskovan keskuskirjaston kappale on jo repaleiseksi luettu”, Vostokov naurahtaa.
”Venäjällä kirjailijoille ei makseta lainauskorvauksia, mutta kirjastot järjestävät todella aktiivisesti kirjailijavierailuja, joista maksetaan kirjailijalle palkkio. Itse vierailen vuosittain noin kymmenen kaupungin kirjastoissa, ja olen päässyt matkustamaan ympäri maata Jakutiasta Kaliningradiin.”
Vostokov kertoo kirjastovierailujen matkakorvausten kohoavan jopa kirjamyyntipalkkioita paremmiksi – vaikka esimerkiksi Frosjan taloa myydään Venäjällä edelleen mukavasti.

SYRJÄSEUTUJEN ÄÄNI

17 lastenkirjaa kirjoittanut Vostokov on napsinut kirjoillaan palkintoja, ja hänet on rankattu niin Internationale Jugendbibliothekin White Raven -listalle kuin IBBYn kunnialistalle. Kestämätöntä kaupungistumista vastustavan kirjailijan ääneksi on muodostunut perinteisen, syrjäseuduille sijoittuvan elämän kuvaaminen.
”Venäjällä kirjastoja katoaa säästöjen takia nyt juuri pienistä kylistä. Niissä kirjasto on ainoa väylä saada kosketus kulttuuriin.”
Ennen kirjailijan uraansa uhanalaisten eläinten suojelua opiskelleen ja eläintarhassakin työskennelleen Vostokovin tarinoissa eläimille on aina erityinen paikkansa.
”Kirjoitan eläimistä ja perinteisistä pienistä kylistä nimenomaan siksi, että vain harva nykykirjailija Venäjällä tarttuu sellaisiin aiheisiin. Kirjojeni kautta voin sanoa sanani ilmastonmuutokseen, luonnon tuhoamiseen ja kestämättömään kaupungistumiseen.”