Etusivu> Kirjastolehti > KIRJAHYLLYNI: ”Rakastan wanhoja siirappiromansseja.”

KIRJAHYLLYNI: ”Rakastan wanhoja siirappiromansseja.”

Käsityökirjailija Rinna Saramäki tekee miehensä kanssa telepaattisia kirjaostoksia.

Käsityökirjailija Rinna Saramäki tekee miehensä kanssa telepaattisia kirjaostoksia.

”Meillä on ehkä 800–1000 kirjaa, jos sarjakuvat lasketaan mukaan. Lapsuudenkodissani ei hulluteltu shoppailemalla, mutta kirjakauppojen alennuskatalogeista sai ympyröidä haluamiaan kirjoja. Ostan kirjoja sekä uutena että käytettynä. Divareissa nuuskuttelen ympäriinsä nautinnokseni. Kierrätyskeskuksen ilmaishuoneen kirjahyllystä on jo tulossa pahe. Muutimme perheeni kanssa vuoden vaihteessa ja sitä ennen karsimme kirjahyllyämme. En kyllä ihan tiedä, mitä siinä tapahtui. Kävimme kirjoja läpi selkä hiessä viikkoja, mutta hylly on edelleen täysi.”

Rakkain kirjani
”Rehellisesti sanoen itse kirjoittamani kirjat ovat minulle rakkaimpia.”

Mieluisin lahja
”Yhtenä jouluna hankin miehelleni suurikokoisen Taschenin valokuvakirjan rapistuneista futuristisista neuvostorakennuksista. Se oli omastakin mielestäni kiinnostava kirja. Olimme lähdössä sukulaisiin joulunviettoon. Olin nipin napin saanut pakattua valtavan järkäleen laukkuuni. Mainitsin miehelleni, että lahjasi on muuten tosi iso. Mieheni vastasi, että niin on sinunkin. Katsoimme toisiamme silmiin. Sanaakaan vaihtamatta meille selkeni mystisellä tavalla telepaattisesti, että olimme hankkineet saman kirjan toisillemme lahjaksi! Emme sitten ottaneet joululomareissulle kuin toisen niistä. Toisen myimme kaverille.”

Kirja, jota luen yhä uudelleen
”Ursula K. Le Guinin Pimeyden vasen käsi. Luin sen ensimmäisen kerran ehkä kymmenvuotiaana. Minulle jäi sellainen olo, etten vielä ymmärtänyt siitä kaikkea. Olen lukenut sitä eri vuosikymmenillä uudestaan ja aina se on avautunut aivan kuin eri kirja.”

Häpeällisin kirja
”Rakastan 1900-luvun alkupuolen siirappiromansseja. Luen nolona, mutta innoissani sellaisia entisaikain suosikkikirjailijoita kuin Ethel M. Dell, Hedwig Courths-Mahler ja Florence L. Barclay. Jos nyt niistä joku pitää valita, niin liikuttavasti hapertunut halpapainos 1920-luvulta Dellin kirjasta Yksi sadasta.”

Paras käsityökirja
”Suomenkielisistä käsityökirjoista pidän eniten Joka tyypin kaavakirjasta, jota olen ollut itse tekemässä. Rakastan japanilaisia käsityökirjoja, joiden kauniista kuvista nautin ja joista poimin ideoita.”