Etusivu> Kirjastolehti > Kirjavinkkari: Rakkautta vain

Kirjavinkkari: Rakkautta vain

Monen avioparin sormuksiin on kaiverrettu tänä vuonna päivämääräksi 1. maaliskuuta. Päivä jää maamme historiaan hetkenä, jolloin samaa sukupuolta olevat saivat vihdoin mahdollisuuden solmia keskenään avioliiton, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan. Enää ei rakastavaisten tarvitsisi rekisteröidä suhdettaan kuin koiraa, venettä tai autoa.

Näissä kolmessa romaanissa käsitellään seksuaalivähemmistöihin kuuluvien rakkautta entisaikoina, jolloin homous oli laissa kiellettyä ja suhteet pidettävä salassa. 

 

Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa (2016 Teos) 

1950-luvun ihannenainen oli ehta perheenemäntä, joka pyykkäsi, kuurasi ja kokkasi ja tuki miestään. Sellainen koettaa olla myös Saara: juuri Helsinkiin maalta muuttanut nuori perheenäiti. Ihannenaisen rooliin solahtaminen tuntuu Saarasta kuitenkin vaikealta ja epämääräisestä ahdistuksen tunteesta huolimatta hän järkeilee itselleen, että elää juuri sellaista elämää kuin hänen on tarkoituskin elää. 

Saara tutustuu yläkerrassa asuvaan epäsovinnaiseen ja maailmaa nähneeseen Elisabethiin, jolloin elämän koko kirjo avautuu hänelle. Elisabeth ottaa elämäntehtäväkseen johdattaa Saaran pois ummehtuneista pienistä ympyröistä ja opettaa hänet nauttimaan elämästä – ja ruuasta. Runsas ja monitasoinen romaani kahden naisen välisestä rakkaudesta.

 

Sami Hilvo: Pyhä peto (2016 Tammi)

 

Sami Hilvon pakahduttavassa romaanissa kaksi nuorta miestä rakastuu intohimoisesti toisiinsa 1930-luvun lopun Puolassa. Nuorukaiset viettävät ikimuistoisen kesän maalla toisistaan ja elämästä nauttien, mutta sota vyöryy maahan ja erottaa heidät toisistaan. 

Toinen nuorukaisista jatkaa sodan jälkeen elämäänsä eteenpäin rakastettunsa nimellä ja toteuttaa unelmiaan Yhdysvalloissa. Hänestä tulee menestynyt mies, jonka elämä näyttää ulospäin upealta, mutta menneisyys piinaa. Vielä kerran hänen on palattava takaisin kotiin. Vaikuttava ja väkevä romaani kiihkeästä rakkaudesta.

 

Alan Hollinghurst: Vieraan lapsi (2013 Otava, suom. Markku Päkkilä)

 

Nuori lahjakas runoilija Cecil Valace viettää viikonloppua ystävänsä Georgen perheen hulppeassa kartanossa Englannin maaseudulla. Yöllä hän kirjoittaa luomisvimmassaan kiihkeän ja isänmaallisen runon, joka nousee sittemmin koko kansakunnan tietoisuuteen, kun Cecil muutamaa vuotta myöhemmin kaatuu ensimmäisessä maailmansodassa. Nuorena kuolleesta Cecilistä tulee palvottu ja siteerattu runoilija, jonka elämää, persoonaa ja tuotantoa myöhempien aikojen kirjallisuudentutkijat yrittävät ymmärtää. 

Britannian arvostetuimpiin kirjailijoihin kuuluvan Hollinghurstin ainoa suomennos on yksityiskohtainen, viipyilevä ja kaunis tarina muistikuvien muuttumisesta ja vähittäisestä häipymisestä. Valottamalla homoseksuaaliksi epäillyn Cecilin elämää eri suunnista ja eri vuosikymmeniltä Hollinghurst tulee kertoneeksi tarinansa lomassa myös paljon seksuaalivähemmistöjen historiasta. Haastava tarina vaatii ja antaa paljon.