Etusivu> Kirjastolehti > Kirjavinkkari: kirjoja valkokankaalla

Kirjavinkkari: kirjoja valkokankaalla

Hyviä elokuvia ei tehdä ilman hyviä käsikirjoituksia. Siksi elokuvantekijät etsivät jatkuvasti uusia ja unohtumattomia tarinoita.

Moni toteaa elokuvan nähtyään, ettei se ollut kirjan veroinen. Oli karsittu liikaa tai liian vähän, ja päähenkilö näytti väärältä. Syksyllä valkokankaalla pyörivät ainakin nämä kolme kirjaa. Vain lukemalla teoksen voi arvioida, kumpi vei voiton: leffa vai kirja? 

Ian McEwan: Rannalla (2007 Otava) 

Brittiläisen Ian McEwanin teokset taipuvat hyvin elokuviksi, eikä Rannalla ole suinkaan ensimmäinen filmatisointi. McEwanin kirjojen juoni on usein hyvällä tavalla yksinkertainen, keskeiset henkilöt tuntuvat ristiriitaisuuksineen oikeilta ihmisiltä ja tarinat sisältävät isoja ja ikiaikaisia ihmisenä olemisen ydinkysymyksiä. Rannalla kysyy: uskallanko olla sellainen kuin oikeasti olen? 

Edward ja Florence ovat tulleet viettämään hääyötään pieneen hotelliin Dorsetin rannikolle 1960-luvun alussa. Illallispöydässä kumpikin tietää, mihin illan pitäisi johtaa. Edward on jännittynyt ja kiihkoissaan, mutta Florence kauhuissaan. Väärinymmärrykset syöksevät parin lopulta pisteeseen, josta ei ole paluuta. Mestarillinen tutkielma puhumattomuudesta ja sen seurauksista. 

 

Henri Charrière: Vanki nimeltä Papillon (1. painos Otava 1970) 

Ranskalainen pikkurikollinen Henri Charrière tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen vuonna 1932. Hän vakuutti syyttömyyttään viimeiseen asti ja vannoi pakenevansa jo ennen kuin hänet oli ehditty siirtää pahamaineiseen rangaistuslaitokseen Ranskan Guyanaan. Ei mennyt kuin muutama kuukausi, kun hän tovereineen pakeni ensimmäisen kerran. Yhteensä pakoreissuja kertyi yli kymmenen. 

Vuonna 1969 Charrière kirjoitti kokemuksistaan bestsellerin, joka monista muista tuon ajan viihteellisistä lukuromaaneista poiketen on kestänyt hyvin aikaa ja tempaa edelleen mukaansa. Tällaisesta helppolukuisesta tositarinasta voisivat innostua myös ne teinipojat, jotka eivät kirjoihin yleensä tartu. Koukuttava ja kiehtova tarina – olipa se sitten totta tai ei. 

P.L Travers: Maija Poppanen tulee takaisin (useita painoksia) 

Disney’n tämän joulun suursatsaus tuo takaisin elokuvateattereihin sateenvarjolla lentävän lastenhoitajan Maija Poppasen. Kirjasarjan ensimmäisen osan filmatisoinnissa vuonna 1964 pääosaa esitti iki-ihana Julie Andrews. Nyt Poppasen roolissa loistaa Emily Blunt ja takuuvarmaa menestyselokuvaa tähdittävät myös Colin Firth ja Meryl Streep

On kulunut 20 vuotta siitä, kun Maija Poppanen työskenteli lastenhoitajana Pankin perheessä. Anna ja Mikko Pankki ovat kasvaneet aikuisiksi ja Poppasta tarvitaan taas. Mikko on menettänyt vaimonsa ja yrittää selvitä yksin lastensa kanssa. Ilo on kadonnut heidän elämästään, kunnes Poppanen lennähtää laukkuineen paikalle ja aikuiset oppivat jälleen kerran, mikä elämässä on tärkeintä. Hauska ja opettavainen iltasatu monen ikäisille, myös aikuisille.