Etusivu> Kirjastolehti > Kirjastot tekevät parhaansa poikkeusoloissa

Kirjastot tekevät parhaansa poikkeusoloissa

Koronakriisin oppeja voidaan tarvita myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Mitä tapahtuisi, jos kaikki kirjastot yhtäkkiä sulkisivat ovensa?

Vielä aivan vähän aikaa sitten tämä kysymys tuntui teoreettiselta, sellaiselta, jota tuskin kokisin omana elinaikanani. Tätä kirjoittaessa hallitus kuitenkin on juuri ilmoittanut, että kirjastot ovet ovat kevään ajan kiinni.

Tämän kevään aikana maailma on keikahtanut uudenlaiselle radalle ja sen mukana on heilahtanut myös kirjaston arki. Heti sulkemisilmoituksen jälkeen Sallassa ideoitiin asiakkaille täytettävät kirjakassit. Turussa ryhdyttiin tekemään Instagramiin livelähetystä. Kaikkialla lainoja uusittiin pitkälle loppuvuoteen ja moni asiakas kiinnostui kokeilemaan ensi kertaa e-kirjastoa. 

Yksi kriisin takia nousseista asioista on se, että e-kirjastojen tarjontaa ja saavutettavuutta pitää kehittää. Paras tapa siihen olisi valtakunnallinen e-kirjasto.

Tämän lehden teemaksi valitsimme ilmastonmuutoksen siksi, että talvella lehteä suunnitellessa se tuntui kaikkein voimakkaimmin kirjastojen arkea muokkaavalta asialta. Sitten tuli koronavirus, ja ilmastonmuutokseen kohdistuva huoli jäi taustalle. Uskon kuitenkin, että tästä aiheesta kannattaa lukea nyt. Monet koronan takia arkea muuttaneet rajoitukset ja toimenpiteet saattavat olla tulevaisuudessa tarpeellisia myös ilmastonmuutoksen takia.

Poikkeuksellinen aika muistutti heti siitä, että kirjastojen tärkein tehtävä ei ole pitää yllä seiniä, vaan palvella ihmisiä. On aivan upeaa nähdä, miten nopeasti kirjastoissa ryhdyttiin hommiin.

Kun yhdet ovet sulkeutuvat, uusia avautuu.

Lisäys: Lehden painamisen jälkeen moni asia on jo ehtinyt muuttua.  Aluehallintovirasto kehotti, että kirjakasseja ei saa jakaa.  Moni kirjastoammattilainen on joutunut lomautetuksi. Koko Suomessa pienyrittäjistä lähtien on kasvanut huoli toimeentulosta kriisin aikana. Myös kirjastojen työntekijöitä on siirretty kaupunkien ja kuntien muihin töihin, kuten tekemään kartoituspuheluita vanhuksille. Monet kirjastojen palvelut ovat siirtyneet verkkoon ja luovat toivottavasti uusia tapoja kohdata asiakkaita.