Etusivu> Kirjastolehti > Kirjasalonkien seinäruusut

Kirjasalonkien seinäruusut

Ivalon pääkirjaston kirjastotoimenjohtajan, Eija Leivon mukaan Ivalossa Lappi-aiheinen aineisto on jatkuvassa suosiossa. Niitä lainaavat paitsi kotiseuturakkaat asukkaat, myös matkailijat.

”Lisäksi lehtilukusali on vilkkaassa käytössä.” Suuri osa asiakkaista on keski-ikäisiä tai eläkeläisiä, lapsiperheiden osuus on vähentynyt tasaisesti. Se selittänee Hotakaisen Lastenkirjan lainausmäärät.

Tietokirja

Pekka Hako: Bravo! – Suomalainen oopperamusiikki

Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus

BTJ Kirjastopalvelu Oy 2002

Lainoja yhteensä: 0

Teoksessa esitellään kaikki suomalaiset oopperat sekä suomalaisen oopperasävellyksen kehitysvaiheet aikajärjestyksessä alkuajoista 2000-luvun alkuun. Kronologinen esitystapa toisaalta havainnollistaa aihealueen hahmottamista, mutta toisaalta tekee siitä kuivakan – piirre on varsin tyypillinen yleistajuisuuteen pyrkivässä tietokirjallisuudessa. Teos auttaa pääsemään ooppera-aakkosten tavaamisen alkuun, jos oopperataide on aikaisemmin ollut silkkaa hepreaa.

Lastenkirja

Kari Hotakainen: Lastenkirja

Kuvittanut Priit Pärn

WSOY 1990

Lainattu viimeksi: 10/1997

Lainoja yhteensä: 10

Lastenkirjasta on ryppyotsaisuus kaukana: se edustaa lapsille suunnattua postmodernia proosarunoa, joka yllyttää omassa lapsenmielisessä kielianarkiassaan aikuisenkin ajattelemaan maailmaa totunnaisuuksien ulkopuolelta. Kertomuskokoelmassa seikkailee värikkäitä henkilöhahmoja, joista osassa on jotain arkitodellisuudesta tuttua, osa taas on vaikeammin määriteltäviä – ne kuitenkin osuvat ja uppoavat hullunkurisuudessaan. Hotakainen kaappaa monia vakiintuneita kielikuvia ja myllää ne uusiksi. Priit Pärnin kuvitukset täydentävät tekstien luomia mielleyhtymiä tavalla, joka vie teoksen vinksahtaneen maailmaan uudelle tasolle.

Kirjeet

Martti Haavio: Sodassa

Toimittanut Katarina Eskola

WSOY 2001

Lainattu viimeksi 2/2002

Lainoja yhteensä: 4

Sodassa esittelee runoilija P. Mustapäänä tunnetun runoilija Martti Haavion ja tämän kansanrunoudentutkijapuolison Elsa Eräjärvi-Haavion välistä kirjeenvaihtoa keskellä talvisotaa ja ensimmäisen rauhan kuukausia. Kirjeistä piirtyy puolisoiden välinen intiimi yhteys sekä kuva sota-ajan todellisuudesta. Teos kuitenkin hukkuu muistelmakirjallisuuden ja tietokirjallisuuden välimaastossa Suomen sodista tuotettuun tekstipaljouteen, mutta herättänee mielenkiintoa Haavioiden elämänkertatiedoista kiinnostuneissa lukijoissa.

Romaani

Manuel Scorza: Liikkumaton tanssi

Alkuteos La danza inmóvil

Suom. Jyrki Lappi-Seppälä

Gummerus 1985

Lainattu viimeksi 8/2000

Lainoja yhteensä: 1

Perulaisen kirjailijan veijariromaani ammentaa eteläamerikkalaisesta maagisen realismin traditiosta, mutta tavoittaa vain ajoittain esikuviensa taianomaisen tarinankerronnan lumovoiman. Kertomuksen kahdessa tarinatasossa intohimo ja vallankumous risteävät keskenään, kun sissisotilas taistelee tietään vapauteen Amazonin viidakoissa ja eteläamerikkalainen kirjailija elää maanpaossa Pariisissa. Aika on jo haalistanut kynänjäljen poliittisten värien räiskyvyyttä, parhaimmillaan romaani kohoaa aistilliseksi kuvaukseksi rakkauden ja henkilökohtaisten valintojen satuttavista voimista.