Etusivu> Kirjastolehti > Kirjailija päätti opetella rauhoittumaan – ”Mieluummin hyppää junasta yhtä pysäkkiä ennen helvettiä”

Kirjailija päätti opetella rauhoittumaan – ”Mieluummin hyppää junasta yhtä pysäkkiä ennen helvettiä”

Petja Lähteelle rentoutuminen oli vaikeaa. Hän tunnisti itsestään burnoutin merkit ja päätti himmata.

Kolmeen vuoteen Petja Lähde ei pitänyt lomaa. Kun työkseen näyttelee, ohjaa, käsikirjoittaa ja kirjoittaa romaaneja, aivot etsivät koko ajan ideoita, joita pitää viedä eteenpäin.

Hyvä puoli on se, että tulee pysyneeksi liikkeellä. Huono on se, ettei osaa vain olla. Rentoutuminen on Lähteelle kaikkein vaikeinta.

”Minulla on sellainen mieli, että koko ajan pitää valloittaa vuoria, eikä tylsää arkea saa olla. Mieluummin menen ylös ja alas kuin jään keskelle.”

Viime vuosi oli todella rankka. Kesken oli monta projektia – onhan Lähdettä kutsuttu mediassa ”kulttuurin moniottelijaksi” –, mutta väsymys alkoi painaa ja keskittyminen huonontua. Lähde ei pystynyt lukemaan, koska kapasiteetti ei riittänyt omaksumaan kenenkään muun kirjoja.

Hän päätti himmata.

”Vielä ei ollut pakko, mutta kun itselläkin on kokemuksia pienestä burnoutista, osasin lukea merkit. Mieluummin hyppää junasta yhtä pysäkkiä ennen helvettiä.”

RENTOUTTA TREENAAMASSA

Lähteen uusin romaani Yksi neljästä julkaistiin maaliskuussa, ja syksyllä edessä on teatteriharjoituksia. Ennen niitä hän tekee kirjoitushommia tunnin tai pari päivässä. Tekemistä on, tiukkoja deadlineja ei.

Rentoutuminen vaatii treeniä siksi, että vaikka itse kirjoittaminen tapahtuu tietokoneen edessä, ajatustyö ei jätä koskaan rauhaan. Lähteen aivot toimivat kovimmillaan esimerkiksi pyörä- tai hiihtolenkeillä – eli hetkinä, joina esimerkiksi tietotyöläiset usein nimenomaan palautuvat.

Ja kun töitä tekee laaja-alaisesti eikä keskity yhteen tyylilajiin, koko ajan eteen tulee uusia vuoria kiivettäviksi.

”Tämä työ on vähän kuin kaksiteräinen miekka. Toisaalta saan siitä energiaa, kun se vie mukanaan omaan maailmaansa. Toisaalta on vaikeaa keskittyä vaikka tv-sarjaan, kun yhtäkkiä mieleen tulee idea.”

Siksi Lähde harrastaa myös joukkuelajeja. Padelia, jääkiekkoa ja jalkapalloa pelatessa pystyy ainakin hetkeksi irrottautumaan, kun ajatustensa kanssa ei ole yksin.

OIKEAAN SUUNTAAN

Kun aiemmin stressi on toiminut jaksamisen polttoaineena, nyt Lähde etsii bensaa muualta. Urheilusta hän saa kaipaamiaan kohokohtia, mutta siinäkin hän meinaa välillä sortua suorittamiseen. Iän myötä on tosin ollut pakko hillitä menoa, kun palautuminen vie aiempaa kauemmin ja lepopäivien merkitys on korostunut.

Toiveena on, että jatkossa työajan säätely onnistuisi helpommin eikä jokaiselle näkökenttään osuvalle vuorelle tarvitsisi lähteä kiipeämään.

”Suunta tuntuu oikealta, kun vain ensin tottuu tällaiseen rennompaan meininkiin. Aina kun olisi tällaista, niin olisihan se mahtavaa”, Lähde sanoo naurahtaen.

Petja Lähteen rentoutumisvinkki: Urheileminen ja liikunta ovat maailman halvimmat masennuslääkkeet – kunhan muistaa välttää suorittamista.

Kuva: